Οι ολιγάρχες που χρησιμοποιούν περιουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο ως όχημα για να ξεπλύνουν παράνομο πλούτο, γίνονται στόχος ενός νέου μητρώου που έχει τεθεί σε ισχύ.

Όπως δημοσιεύει το BBC, στο εξής οποιαδήποτε ανώνυμη ξένη εταιρεία επιδιώκει να αγοράσει γη ή ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποκαλύψει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.

Οι ξένες εταιρείες που αρνούνται να αποκαλύψουν τον πραγματικό ιδιοκτήτη ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως 2.500 στερλινών την ημέρα ή έως και πέντε χρόνια φυλάκιση.

Το μητρώο έρχεται εν μέσω των οικονομικών κυρώσεων ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που έχουν μεταξύ άλλων βάλει στο στόχαστρο και Ρώσους ολιγάρχες.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Ρώσοι ολιγάρχες χρηματοδοτούσαν τους Τόρις;

Προθεσμία έξι μηνών

Οι ξένοι οργανισμοί που έχουν ήδη γη στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν προθεσμία έξι μηνών για να εγγράψουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές τους.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας τόπος μόνο για νόμιμες επιχειρήσεις και για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε απαλλαγμένοι από διεφθαρμένες ελίτ με ύποπτο πλούτο, πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιον ανήκει τι. Με την έναρξη λειτουργίας αυτού του πρώτου μητρώου του είδους του με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σηκώνουμε την αυλαία και πατάμε τους εγκληματίες που προσπαθούν να κρύψουν τον παράνομα αποκτηθέντα πλούτο τους», υποστήριξε ο υπουργός Επιχειρήσεων Λόρδος Κάλαναν.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Κυρώσεις κατόπιν εορτής σε Ρώσους ολιγάρχες

Κυρώσεις σε σπίτια πολλών εκατομμυρίων λιρών

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιταχύνει τις νομοθετικές του προσπάθειες για την πάταξη των ρωσικών «βρώμικων χρημάτων». Το κτηματολόγιο αυτό είναι μέρος του νομοσχεδίου για το οικονομικό έγκλημα.

Το νομοσχέδιο προτείνει σε οποιονδήποτε ιδρύει, διευθύνει, κατέχει ή ελέγχει μια εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο να επαληθεύει την ταυτότητά του με το Companies House, μια κυβερνητική υπηρεσία, καθώς και να δίνει στο Companies House την εξουσία να αμφισβητεί ύποπτες πληροφορίες.

Το μητρώο ισχύει για ακίνητα που αγοράστηκαν από τον Ιανουάριο του 1999 στην Αγγλία και την Ουαλία και από τον Δεκέμβριο του 2014 στη Σκωτία.

Η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Μάργκαρετ Χοτζ είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει περισσότερο για να αντιμετωπίσει το ξέπλυμα χρήματος.

Εξοχικά αρχοντικά πολλών εκατομμυρίων λιρών στη νότια Αγγλία και πολυτελή διαμερίσματα στις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου είναι μεταξύ των κατοικιών που έχουν συνδεθεί με το καθεστώς και τους συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή