Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας αναπτύχθηκε κατά 11,8% το δεύτερο τρίμηνο, διατηρώντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2011, ενισχυμένη από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και την παραγωγή.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν εκτός πετρελαίου — η κινητήρια δύναμη της δημιουργίας θέσεων εργασίας — κέρδισε 5,4% ενώ η πετρελαϊκή οικονομία αναπτύχθηκε 23,1% σε σύγκριση με πέρυσι, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο τη Γενική Στατιστική Αρχή την Κυριακή.

Διαβάστε επίσης – Πετρέλαιο: Η Σαουδική Αραβία αυξάνει την προσφορά. Γιατί η τιμή του παραμένει υψηλή;

Αυτή η άνοδος ρεκόρ του ΑΕΠ είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας και του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος άλλαξε τα παγκόσμια πρότυπα εμπορίου, παραγωγής και κατανάλωσης.

Διαβάστε επίσης – Αποκάλυψη ρωσικών ΜΜΕ: Τουρκία και Σουαδική Αραβία ζητούν να ενταχθούν στις BRICS

Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται περισσότερο από 40% υψηλότερα από ό,τι στην αρχή του έτους και αυξήθηκε περαιτέρω αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Σαουδική Αραβία έχει δει τα έσοδα να εκτινάσσονται χάρη στο πετρέλαιο, που κινείται πλέον πάνω από τα 100 δολ.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 19% φέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Al-Jadaan στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Το ποσοστό ανεργίας των πολιτών της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε επίσης στο χαμηλότερο από το 2008, καθώς η οικονομική ανάπτυξη αυξήθηκε λόγω των υψηλότερων εσόδων από το πετρέλαιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή