Η αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους έλαβε τέλος, μιας και την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις πρώτη φορά τόσο νωρίς μετά από 59 χρόνια. Τη χαρά παιδιών και γονέων διαδέχθηκε η αγωνία για ανεύρεση κατοικίας στις περιπτώσεις όπου η σχολή εισαγωγής δεν βρίσκεται στην πόλη της οικογενειακής εστίας. Αυτό αποτυπώθηκε από την πρώτη στιγμή, στα στοιχεία των ιστοσελίδων του Spitogatos με βάση την ανάλυση του Spitogatos Insights.
Πέραν των χαρακτηριστικών της αναζήτησης και των τιμών, η ανάλυση εστίασε και στο κατά πόσο η ανακοίνωση των βάσεων νωρίτερα χρονικά, σηματοδοτεί και αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η φοιτητική αναζήτηση μέχρι σήμερα.
Διαβάστε επίσης: Φοιτητική στέγη: Πώς η αύξηση του τουρισμού επηρεάζει τη φοιτητική στέγη
Με βάση δεδομένα προηγούμενων ετών, οι αγγελίες φοιτητικών διαμερισμάτων συγκεντρώνονταν σταδιακά μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων και στα τέλη Αυγούστου η προσφορά (“stock”) της ακαδημαϊκής χρονιάς ήταν σχεδόν κατά 100% διαθέσιμη στους φοιτητές. Παράλληλα, η ζήτηση, με βάση την επισκεψιμότητα και τα αιτήματα των ιστοσελίδων του δικτύου του Spitogatos, άρχιζε να εντείνεται μετά τις 20 Αυγούστου, με κορύφωση την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων και των επόμενων ημερών /εβδομάδων.
Αργή αύξηση της προσφοράς
Σύμφωνα με τα φετινά δεδομένα της πρώτης εβδομάδας μετά την ανακοίνωση των βάσεων, αναφορικά με την προσφορά, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα φοιτητικά διαμερίσματα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κάτι το οποίο επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Αυτό που φαίνεται ωστόσο ήδη από την πρώτη εβδομάδα, είναι η αύξηση του stock των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων κατά 14,6% σε σχέση με την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων.
Αναφορικά με τη ζήτηση, η επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων του δικτύου του Spitogatos είναι αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (τέλη Ιουλίου / αρχές Αυγούστου), ενώ τα αιτήματα ενδιαφέροντος προς τους αγγελιοδότες είναι αυξημένα κατά 60%.
Είναι γεγονός: Η αναζήτηση κατοικίας για τους νέους φοιτητές έχει επίσημα αρχίσει έναν μήνα νωρίτερα από τα προηγούμενα έτη!
Eξίσωση για δυνατούς λύτες
Η ανεύρεση φοιτητικής στέγης, φέτος, θα είναι εξίσωση για δυνατούς λύτες. Η αύξηση της ζητούμενης αξίας, ο μειωμένος αριθμός διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών και η μεγάλη ζήτηση ακινήτων προβληματίζουν σημαντικά τους ενδιαφερόμενους.
Η προσφορά (“stock”) των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων παραμένει μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ανακοίνωσης των βάσεων το 2021 (τέλη Αυγούστου) (-22% σε όλη την επικράτεια). Ίσως η ανακοίνωση έναν μήνα νωρίτερα έπιασε κάποιους ιδιοκτήτες απροετοίμαστους, ή/και κάποια ακίνητα θα διατεθούν προς φοιτητική ενοικίαση με το πέρας της τουριστικής περιόδου.
Παράλληλα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σημειώνει σταθερά αύξηση 7,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 8,3 ευρώ ανά τ.μ.
Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η «απόβαση» των φοιτητών πολλών ακαδημαϊκών ετών στις πόλεις που εδρεύουν τα πανεπιστήμια, καθώς μάλλον με βάση τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα τα μαθήματα θα γίνουν φέτος διά ζώσης. Έτσι, φοιτητές όλων των ετών οι οποίοι, λόγω πανδημίας, είτε δεν μίσθωσαν ποτέ κατοικία είτε αποχώρησαν από αυτή που διατηρούσαν, θα πέσουν στη μάχη της αναζήτησης.
Ζήτηση φοιτητικών σπιτιών – Κριτήρια Αναζήτησης
Εξετάζοντας τις αναζητήσεις των πρώτων ημερών γύρω από τα φοιτητικά διαμερίσματα, φαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν ως κριτήριο τον όροφο, τον αριθμό υπνοδωματίων, τον τύπο/είδος θέρμανσης, την επίπλωση και το έτος κατασκευής.
Η ενεργειακή κρίση δείχνει να έχει επηρεάσει και τις προτεραιότητες στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης σε όλη την επικράτεια, καθώς το μέσο και ο τύπος θέρμανσης κατατάσσεται στα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν δείχνουν οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν την ασφάλεια (όροφος από 1ο και πάνω, πόρτα ασφαλείας και συναγερμό) ενώ όσοι έχουν εισαχθεί σε σχολές της περιφέρειας φαίνεται να προτιμούν επιπλωμένες κατοικίες.
Πανάκριβα τα δυάρια
Αναλύοντας περισσότερο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ζήτησης για φοιτητικά σπίτια, φαίνεται ότι λόγω όλων των υφιστάμενων προκλήσεων, δεν είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι που σκέφτονται να μοιραστούν το κόστος, αναζητώντας ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα κοντά στις σχολές ή και κοντά σε στάσεις μετρό.
Ειδικότερα, η κατοικία με ένα υπνοδωμάτιο σε περιοχές της Αθήνας σε σχέση με διαμερίσματα που δύνανται να φιλοξενήσουν περισσότερα άτομα φαίνεται να αποτελεί ακριβό «σπορ». Σε περιοχές καθαρά φοιτητικές όπως στου Ζωγράφου, Γουδί και το Αιγάλεω, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης για διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια σε σχέση με αυτή των διαμερισμάτων με ένα, είναι αυξημένη μόλις κατά 32% κατά μέσο όρο.
Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια είναι ακριβότερο κατά μόλις 28% σε σχέση με τη ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο κατά μέσο όρο.
Η συγκατοίκηση, λοιπόν, παρόλο που δεν είναι ιδιαιτέρως ενταγμένη στην ελληνική κουλτούρα αλλά αποτελεί μια διαδεδομένη επιλογή στο εξωτερικό, φαίνεται σιγά σιγά να κερδίζει έδαφος, εξέλιξη που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς το κατά πόσο θα αλλάξει τα δεδομένα στο εγγύς μέλλον.
Latest News
Η Πειραιώς μεταμορφώνεται - Οι πίστες και τα φουγάρα γίνονται γραφεία και κατοικίες
Τα έρημα βιομηχανικά κτίρια μετατρέπονται σε συγκροτήματα πολλαπλών χρήσεων – Γραφεία, κατοικίες, ξενοδοχεία και χώροι αναψυχής και πολιτισμού κατακλύζουν την οδό Πειραιώς
Επιχείρηση «φθηνή στέγη» - Έξι αλλαγές στο πρόγραμμα κοινωνική αντιπαροχή
Εντός του 2025 ο πρώτος διαγωνισμός με το πρόγραμμα «κοινωνική αντιπαροχή» για 150 διαμερίσματα
Το παλιό είναι... αλλιώς - Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στα ακίνητα 20ετιας [γράφημα]
Πώς θα κινηθούν οι τιμές στα ακίνητα το 2025 - Τι εκτιμούν παράγοντες της αγοράς
Πότε ξεκινούν «Σπίτι μου 2» και «Ανακαινίζω ενεργειακά το σπίτι μου» – Τα ποσά των επιδοτήσεων
Η στρατηγική για την στέγαση είναι πέντε δισ. ευρώ, είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη
Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες ακινήτων – 10 ερωταπαντήσεις
Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο και υπάρχει κίνδυνος τα ακίνητα που κατέχουν να χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περιέλθουν στο κράτος
Φόβοι για καθίζηση στην κατασκευαστική αγορά – Τι λέει στον ΟΤ ο Στασινός του ΤΕΕ
Ο Γιώργος Στασινός πρόεδρος του ΤΕΕ μιλά στον ΟΤ για την απόφαση του ΣτΕ -Αντικρουόμενες αντιδράσεις στον απόηχο της απόφασης
Τι ζητά η Κομισιόν για τους πλειστηριασμούς – Πώς προχωράει ο Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων
Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2024 οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί αυξήθηκαν κατά 7%
ΤΕΕ για το «φρένο» του ΣτΕ στον ΝΟΚ - «Σεβαστές οι αποφάσεις, όχι a priori σωστές»
Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, θέτει τέσσερα ερωτήματα που τίθενται μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του ΝΟΚ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πιο κοντά στον Ασπρόπυργο με Προεδρικό Διάταγμα
Τι προβλέπει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που συνέταξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Πώς κινούνται οι τιμές στα εμπορικά ακίνητα - Οι hot περιοχές [πίνακες]
Σύμφωνα με την έρευνα της Spitogatos, νέες περιοχές όπως το Περιστέρι και η Καλλιθέα κινήθηκαν ανοδικά στην αναζήτηση για ακίνητα