Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας προσφέρουν μια τεράστια ευκαιρία στην Τουρκία και τον μεταλλουργικό της κλάδο να λειτουργήσουν ως «αποθήκη και γέφυρα» υποστήριξε ο επικεφαλής του αρμόδιου τουρκικού συνδέσμου εξαγωγέων, επισημαίνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει, τόσο από ρωσικές εταιρείες όσο και από ευρωπαϊκές, να προχωρήσουν σε πωλήσεις στην Ρωσία, μέσω της Τουρκίας. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα του, το πρακτορείο Reuters.

Θυμίζουμε πως η Τουρκία έχει διατηρήσει τις στενές διπλωματικές, αλλά και οικονομικο-εμπορικές σχέσεις της με την Ρωσία, αρνούμενη να υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις, ενώ μόλις προ ημερών Ερντογάν και Πούτιν, σε συνάντηση τους στο Σότσι, συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία.

Διαβάστε επίσης: Η Δύση ανησυχεί για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ρωσίας και Τουρκίας 

Τουρκική… σφήνα

Σύμφωνα με τον Τσετίν Τετσντελιόγλου, επικεφαλής του Συνδέσμου Εξαγωγέων Σιδηρούχων και Μη Σιδηρούχων Μετάλλων, η ζήτηση από τη Ρωσία για τουρκικά προϊόντα που δεν μπορεί πια η χώρα να διασφαλίσει από ευρωπαϊκές εταιρείες έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ παράλληλα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν προσεγγίσει τουρκικές εταιρείες προκειμένου να φτάσουν στην ρωσική αγορά.

«Αυτό που δεν μπορούν να αγοράσουν (η Ρωσία) από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το αγοράζουν από μας. Αντιστοίχως, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες σχεδιάζουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία μέσω της Τουρκίας» τόνισε ο κ. Τετσντελίογλου. «Θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία ως αποθήκη και γέφυρα, ενώ η Ρωσίας θέλει προμήθειες από την Τουρκία» πρόσθεσε, εξηγώντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για μια «ιστορική ευκαιρία» για τις τουρκικές εταιρείες.

Ο κ. Τετσντελίογλου απέφυγε να κατονομάσει συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά υποστήριξε πως πρόκειται για εταιρείες παραγωγής χαλκού, αλουμινίου, οικιακών συσκευών και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Άλμα των εξαγωγών

Οι τουρκικές εξαγωγές σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων ανήλθαν συνολικά σε 8,9 δισ. τουρκικές λίρες (ήτοι 495,58 εκατ. δολάρια) κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, σημειώνοντας αύξηση κατά 33% σε σχέση με πέρυσι. Ο κλάδος έφτασε να αναλογεί στο 6,2% των συνολικών εξαγωγών της Τουρκίας.

Ειδικά οι εξαγωγές σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων προς την Ρωσία είχαν αυξηθεί κατά 26% σε ετήσια βάση μέχρι τις αρχές Αυγούστου, στα 170 εκατ. δολάρια.

Η διαμάχη της Δύσης με τη Μόσχα με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε έχει αυξήσει την ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν, εφόσον το Κρεμλίνο αποφασίσει να κλείσει τις στρόφιγγες προς την Ευρώπη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υποχρέωνε πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες να προχωρήσουν σε περικοπές στην παραγωγή τους, κάτι που επίσης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ευκαιρία για τις τουρκικές εταιρείες και τους εξαγωγείς μεταλλουργικών προϊόντων, σχολίασε ο κ. Τετσντελίογλου.

Ευκαιρία και η κρίση Δύσης-Κίνας

Αναλόγως ευκαιρία για τους Τούρκους μπορεί να αποτελέσει η επιβάρυνση των σχέσεων της Δύσης και δη, των ΗΠΑ με την Κίνα με αφορμή το ζήτημα της Ταϊβάν. Η Άγκυρα απέφυγε να σχολιάσει επισήμως το ζήτημα της επίσκεψης Πελόζι και τα όσα πυροδότησε, κρατώντας αποστάσεις.

Σύμφωνα με τον Τσετίν Τετσντελίογλου η διαμάχη που μπορεί να διατάξει τις εμπορικές σχέσεις της Δύσης με την Κίνα, μπορεί να δώσει επίσης αφορμή σε τουρκικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν το κενό προς όφελος τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως