Πέντε τουρκικές τράπεζες υιοθέτησαν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του από τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις σχετικά με το έργο που επιτελούν οι τουρκικές τράπεζες για τη ρωσική κάρτα Mir, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας, επικαλούμενο τις δηλώσεις Ερντογάν στο αεροπλάνο.

Αυτό είναι μια ανακούφιση τόσο για τους Ρώσους τουρίστες όσο και για την Τουρκία, είπε στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης – Σούπερ γιοτ, παραθαλάσσια διαμερίσματα και βαλίτσες γεμάτες μετρητά: Οι Ρώσοι επενδύουν χρήματα στην Τουρκία

Οικονομική στήριξη

Η πληρωμή σε ρούβλια θα αποτελέσει πηγή οικονομικής στήριξης τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Τουρκία, είπε, προσθέτοντας ότι οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών συναντήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης – Το SWIFT γονατίζει τις ρωσικές τράπεζες

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Σότσι, Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν τη μερική πληρωμή σε ρούβλια για τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Ενώ η Τουρκία εξέφρασε την αντίθεσή της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απέφυγε να συμμετάσχει στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης στη Ρωσία.

Συνέχισε επίσης να εισάγει ενέργεια από τη Ρωσία, η οποία παρείχε το ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού πετρελαίου και περίπου το 45% των παραδόσεων φυσικού αερίου πέρυσι.

Η Ρωσία παρείχε επίσης την τόσο αναγκαία συναλλαγματική ρευστότητα στην Τουρκία μεταφέροντας δισεκατομμύρια δολάρια σε μια θυγατρική της Rosatom με έδρα την Τουρκία για την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού στις ακτές της Μεσογείου.

Τι είναι το σύστημα Mir

Η Ρωσία δημιούργησε το Mir (στα ρωσικά σημαίνει «ειρήνη» ή «κόσμος») το 2014 λόγω των φόβων ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών και επιχειρηματιών λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με Mastercard και Visa.

Το Mir εισήχθη αργότερα σε ορισμένες ξένες χώρες όπου ταξιδεύουν και ζουν Ρώσοι.

Στο τέλος του 2021, ο αριθμός των εκδοθέντων καρτών Mir ανήλθε συνολικά σε 113,6 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας