Την πρώτη επίσημη εισαγωγή με πληρωμή σε κρυπτονομίσματα πραγματοποίησε το Ιράν , ανέφερε το πρακτορείο Tasnim, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ισλαμική Δημοκρατία να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν παραλύσει την οικονομία της. Δεν διευκρινίστηκε ποιο συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα χρησιμοποίησε στην συναλλαγή.

Η παραγγελία, αξίας 10 εκατ. δολαρίων, είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση να επιτραπεί στη χώρα να συναλλάσσεται μέσω ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που παρακάμπτουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στο οποίο κυριαρχεί το δολάριο, και να συναλλάσσεται με άλλες χώρες που περιορίζονται ομοίως από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, όπως η Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Ευρώπη: Καλεί το Ιράν να έχει ρεαλιστικές απαιτήσεις αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα

«Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, η χρήση κρυπτονομισμάτων θα χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό εμπόριο με τις χώρες-στόχους», δήλωσε στο Twitter αξιωματούχος του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ορυχείων και Εμπορίου.

Η Τεχεράνη είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες που δεν έχουν ακόμη αγκαλιάσει την τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων, η οποία γεννήθηκε το 2008 ως εργαλείο πληρωμών με στόχο τη διάβρωση του κυβερνητικού ελέγχου στις οικονομίες.

Πέρυσι, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 4,5% όλων των εξορύξεων bitcoin γινόταν στο Ιράν, εν μέρει ως αποτέλεσμα της φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει το Ιράν να κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά εισαγωγών και να μειώσουν τις επιπτώσεις των κυρώσεων.

Οι συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τη Δευτέρα υπέβαλε το «τελικό» κείμενο για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, καθώς ολοκληρώθηκαν στη Βιέννη τέσσερις ημέρες έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων.

Βάσει της συμφωνίας του 2015, το Ιράν περιόρισε το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την απαλλαγή από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΗΕ. Αλλά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αθέτησε την πυρηνική συμφωνία το 2018 και επανέφερε τις σκληρές αμερικανικές κυρώσεις, ωθώντας την Τεχεράνη να αρχίσει να παραβιάζει τα πυρηνικά όρια της συμφωνίας περίπου ένα χρόνο αργότερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto
Bankman-Fried: Τα πολλά πρόσωπα του πρώην βασιλιά των crypto
Crypto |

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Οι συνεργάτες του τον «πούλησαν», οι δικαστές τον κατηγορούν για πλάνη και απάτη, ενώ η οικογένειά του μιλά για αυτισμό - Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX;