Με το βλέμμα στραμμένο στην ανακοίνωση του πληθωρισμού των Ηνωμένων Πολιτειών αργότερα την Τετάρτη, οι αγορές των ομολόγων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ακολουθούν αντίθετους άνεμους: οι αποδόσεις στις ευρωζώνη υποχωρούν ενώ στις ΗΠΑ είναι ελαφρώς υψηλότερες.

Ειδικότερα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου υποχώρησαν στο 0,898%, ενώ του 2ετούς περίπου στο 0,5%.

«Αισθάνεται κανείς σαν την ηρεμία πριν από την καταιγίδα», είπε ο Μπεν Λάιντλερ, αναλυτής της eToro, εν όψει της έκθεσης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. «Εάν τα υποκείμενα νούμερα δείχνουν επιβράδυνση, τότε ίσως αυτό δίνει στη Fed και, τελικά, στην ΕΚΤ, κάποιο περιθώριο να χαλαρώσει το πεντάλ των επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος».

Διαβάστε επίσης – ΕΚΤ: Διοχετεύει δισεκατομμύρια ευρώ στα ομόλογα του νότου

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί στο 3,019% με το spread να μειώνεται στις 209 μ.β. Πτωτικά κινούνται και τα ελληνικά ομόλογα, με τον τίτλο 10ετούς διάρκειας να διαμορφώνεται στο 3,181% και το spread στις 220 μονάδες βάσης,

Διαβάστε επίσης – Γιατί τα ομόλογα μπερδεύουν τη Fed

«Το τρέχον επίπεδο των spread δεν λαμβάνει υπόψη την πολιτική αστάθεια και τον σκεπτικισμό μας σχετικά με το TPI (Μέσο Προστασίας Μεταδόσεων) της ΕΚΤ», έγραψε σε σημείωμά του ο Μόχιτ Κουμάρ, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Jefferies. Υπενθυμίζεται ότι, το TPI είναι το νέο εργαλείο για την αγορά ομολόγων της ΕΚΤ που στοχεύει να βοηθήσει τις πιο υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ.

Πού «ποντάρουν» οι αγορές

Οι traders ποντάρουν σε δεύτερη συνεχόμενη άνοδο κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Refinitiv.

Σύμφωνα με αυτά,  οι χρηματαγορές της ευρωζώνης προεξοφλούν τώρα με πιθανότητα 100% μία αύξηση 50 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, από 95% την Τρίτη και περίπου 50% την περασμένη εβδομάδα.

Οι traders αύξησαν επίσης τα στοιχήματά τους σε μια άλλη αύξηση 75 μονάδων βάσης από την Federal Reserve τον επόμενο μήνα μετά τα καλύτερα από τα προβλεπόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, τα οποία βοήθησαν στην άρση των αποδόσεων από τα χαμηλά πολλών μηνών της περασμένης εβδομάδας.

«Η ΕΚΤ σίγουρα θα προσπαθήσει να προχωρήσει όσο περισσότερο μπορεί», δήλωσε ο Λάιντλερ, και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι λογικό δεδομένου ότι άργησαν να αγωνιστούν».

Η αναστροφή της καμπύλης στις ΗΠΑ

Οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ήταν ελαφρώς υψηλότερες την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 2,7992%, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου στο 3,0098%.  Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώθηκε περισσότερο από 1 μονάδα βάσης στο 3,2699%, αλλά παρέμεινε πολύ πάνω από το πιο μακροπρόθεσμο 10ετές επιτόκιο. Αυτή η σχέση θεωρείται ευρέως στη Wall Street ως ένας πιθανός δείκτης ύφεσης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αναλυτές παρακολουθούν στενά το spread στην καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών κυρίως ομολόγων, η οποία και χθες Τρίτη ανεστράφη.
Όταν αναφερόμαστε στον όρο «καμπύλη των αποδόσεων», εννοούμε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων μεγαλύτερης σε σχέση με μικρότερης διάρκειας.

Διαβάστε επίσης – Το ράλι στα επιτόκια των ομολόγων τρομάζει τις αγορές [πίνακες]

Συνήθως, οι αποδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας, όπως η απόδοση του 10ετούς τίτλου είναι υψηλότερες από τις αποδόσεις μικρότερης διάρκειας, όπως αυτή της απόδοσης 2 ετών. Αλλά η απόδοση 2 ετών έχει πλέον αυξηθεί πάνω από την απόδοση 10 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές