
Πτήσεις με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) θα πραγματοποιούν στο εξής και από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τα αεροσκάφη της Aegean Airlines, σε συνεργασία με τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια.
Μετά τον πρώτο επιτυχή εφοδιασμό με SAF του συστήματος ανεφοδιασμού καυσίμων «Hydrant» του αεροδρομίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα από την ΕΚΟ, θυγατρική του ομίλου ΕΛΠΕ, η AEGEAN έχει πλέον τη δυνατότητα να εφοδιάζει τα αεροσκάφη της που αναχωρούν και από τη βάση της στην Αθήνα με βιώσιμα καύσιμα, ενώ ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ενισχύει πλέον και με SAF το αποτύπωμά του στο χάρτη των «πράσινων» αεροδρομίων της Ευρώπης.
Tα SAF (Neste MY Sustainable Aviation FuelTM) παράγονται από την εταιρεία NESTE, από 100% ανανεώσιμα απόβλητα και υπολείμματα πρώτων υλών, όπως χρησιμοποιημένα τηγανέλαια και ζωικά λίπη, και επιφέρουν μείωση εκπομπών CO2 κατά μέσο όρο 80% σε σχέση με τα συμβατικά αεροπορικά καύσιμα, σε όλο τον κύκλο ζωής τους.
«Συνεργασία, γρήγορες αποφάσεις, καινοτόμες λύσεις»
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μόλις ένα μήνα μετά τη συμφωνία μας με τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για το πρώτο πρόγραμμα βιώσιμων αεροπορικών καύσιμων στην Ελλάδα, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να εφοδιάζουμε τα αεροσκάφη μας με SAF και από το αεροδρόμιο της Αθήνας», δήλωσε σχετικά ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της AEGEAΝ.
«Αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας που αποδεικνύει ότι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη του στόχου των πράσινων και περιβαλλοντικά βιώσιμων μεταφορών είναι μέσω της συνεργασίας, των γρήγορων αποφάσεων και των πρακτικών, καινοτόμων λύσεων. Ακόμη και αν αυτές αποτελούν ένα πρώτο μικρό βήμα μιας διαρκούς προσπάθειας που θα πρέπει να συνεχίσει και να εντατικοποιηθεί στο εξής για την αντιμετώπιση της κλιματικής προσαρμογής», πρόσθεσε.
- Διαβάστε επίσης: AEGEAN: Επιστρέφει στις κερδοφόρες χρήσεις το 2022
«Η Ελλάδα στον χάρτη των πράσινων αερομεταφορών»
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: «Σε διάστημα μόλις ενός μήνα από την εξαγγελία της πρόθεσής μας, κάνουμε πράξη και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών της AEGEAN με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF). Πλέον, η Ελλάδα έχει μπει στο χάρτη των πράσινων αερομεταφορών, καθώς κατέχει διπλή εκπροσώπηση στη λίστα με τα μόλις 9 ευρωπαϊκά αεροδρόμια στα οποία θα μπορεί να διατίθεται καύσιμο SAF. Δείχνουμε τη βούλησή μας να είμαστε παρόντες σ’ αυτή τη νέα εποχή, γνωρίζοντας ότι οι προκλήσεις από την παρούσα ενεργειακή κρίση, στην πραγματικότητα επιταχύνουν τις εξελίξεις στην ΕΕ για την ενεργειακή μετάβαση και τη στροφή στις πιο καθαρές μορφές ενέργειας.»
Αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών
Ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κ. Γιάννης Παράσχης, δήλωσε σχετικά: «Ο πρώτος εφοδιασμός με SAF στο αεροδρόμιο της Αθήνας, που έχει ήδη επιτύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στις εγκαταστάσεις του, σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της δέσμευσης μας για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
- Διαβάστε επίσης: ΕΛΠΕ: Εξαγορά αιολικών πάρκων 55,2 MW στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας
Η σημερινή τροφοδοσία με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα είναι αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών των τελευταίων μηνών όλων των εμπλεκόμενων μερών και αναδεικνύει έμπρακτα την κοινή μας δέσμευση για τη βιώσιμη λειτουργία του αεροπορικού κλάδου στη χώρα μας.
Ευχαριστούμε θερμά τους συνεργάτες μας, AEGEAN και ΕΛΠΕ, καθώς και την “OFC Υπηρεσίες Αεροπορικού Καυσίμου A.E.” που έχει την ευθύνη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων αεροπορικού καυσίμου στο αεροδρόμιό μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση της προσπάθειάς μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.»


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία