Στην ανακοίνωση βελτιωμένων ετήσιων προβλέψεων για τα οικονομικά της αποτελέσματα προχώρησε την Τρίτη η Walmart, αντιστρέφοντας εν μέρει τις αρνητικές εκτιμήσεις που είχε δημοσιοποιήσει πριν από λιγότερο από ένα μήνα, καθώς οι εκπτώσεις για την εκκαθάριση των πλεοναζόντων εμπορευμάτων και οι χαμηλότερες τιμές των καυσίμων τη βοήθησαν να ξεπεράσει τις προσδοκίες για τις τριμηνιαίες πωλήσεις.

Η μετοχή, η οποία έχει υποχωρήσει πάνω από 8% φέτος, σημείωσε άνοδο 3,7% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση. Οι μετοχές των αντιπάλων της Target, Costco και Best Buy ανέβηκαν επίσης μετά την ανακοίνωση της είδησης, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον δείκτη Dow μείωσαν τις απώλειες.

Η Walmart δήλωσε πως αναμένει τώρα ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή για το οικονομικό έτος 2023 θα μειωθούν κατά 9-11%.

Σοκ λόγω πληθωρισμού

Τον περασμένο μήνα, η κορυφαία αμερικανική εταιρεία λιανικής πώλησης προκάλεσε σοκ στις αγορές σε όλο τον κόσμο όταν προέβλεψε πτώση 11-13% – από την προηγούμενη πρόβλεψη για πτώση 1% – και προειδοποίησε ότι οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι φοβόταν, καθώς ο πληθωρισμός πλήττει την αγοραστική τους δύναμη.

Αυτό ανάγκασε τη Walmart να προβεί σε απότομες μειώσεις τιμών σε είδη όπως η ένδυση, προκειμένου να προσπαθήσει να μειώσει αποθέματα αξίας άνω των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Target και Best Buy, έχουν επίσης εκδώσει προειδοποιήσεις για τα κέρδη τους τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς παλεύουν με το πλεόνασμα εμπορευμάτων.

Η Walmart ανακοίνωσε αποθέματα ύψους 59,92 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του δεύτερου τριμήνου έως τις 31 Ιουλίου, που εξακολουθούν να είναι 25% πάνω από τα περσινά επίπεδα.

«Νομίζω ότι θα χρειαστεί άλλο ένα τρίμηνο, ίσως και το τέταρτο τρίμηνο, για να επιστρέψουμε εκεί που θέλουμε να είμαστε από την άποψη των συνολικών αποθεμάτων», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Walmart, John David Rainey.

Τι αγοράζουν οι καταναλωτές

Ο Rainey, ο οποίος προσχώρησε στη Walmart τον Μάιο, πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα και αναλώσιμα χαμηλού περιθωρίου κέρδους έναντι των γενικών εμπορευμάτων, παρά την υποχώρηση των τιμών των τροφίμων και του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εταιρείες αυτές κάνουν χαμηλότερες συναλλαγές και διαθέτουν περισσότερες δαπάνες για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

«Αντί να αγοράζουν ίσως αλλαντικά ή μοσχαρίσιο κρέας, προτιμούν πράγματα όπως τόνο σε κονσέρβα, κοτόπουλο, ακόμη και φασόλια. Το ίδιο συμβαίνει και όσον αφορά την ποσότητα, καθώς επιλέγουν μικρότερες – και πιο οικονομικές – συσκευασίες. Έτσι, αντί να αγοράζετε 12 προϊόντα, αγοράζετε έξι προϊόντα σε ένα πακέτο», εξήγησε.

Το σπίτι, τα ηλεκτρονικά είδη και η ένδυση εξακολουθούν να είναι «προβληματικές», είπε ακόμα ο Rainey.

Οι αγορές για το σχολείο έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις της Walmart στα τέλη Ιουλίου, αλλά πολλοί γονείς επέλεξαν σχολικά είδη αντί για ρούχα. Ο Rainey δήλωσε ότι αναμένει ότι οι αγορές σχολικών ειδών ένδυσης θα επιταχυνθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή