Παρά τις έντονες αντιδράσεις του Πεκίνου, Ηνωμένες Πολιτείες και Ταϊβάν ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν εμπορικές διαπραγματεύσεις στις αρχές του φθινοπώρου, διερευνώντας τους τρόπους προκειμένου να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική αμερικανική ανακοίνωση, οι διαπραγματεύσεις θα καλύπτουν διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, του ψηφιακού εμπορίου, των καλών κανονιστικών πρακτικών και της άρσης των εμπορικών φραγμών.

Οι διαπραγματεύσεις «θα εμβαθύνουν τις εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις, θα προωθήσουν τις αμοιβαίες εμπορικές προτεραιότητες που βασίζονται σε κοινές αξίες και θα προωθήσουν την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε η Αναπληρώτρια Εμπορική Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών Σάρα Μπιάνκι.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ – Κίνα: «Έρχεται καταιγίδα» λόγω Ταϊβάν, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης

«Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη δεσμεύσεων υψηλών προδιαγραφών και ουσιαστικών αποτελεσμάτων που καλύπτουν τους έντεκα εμπορικούς τομείς της διαπραγματευτικής εντολής που θα συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας δικαιότερης, πιο ευημερούσας και ανθεκτικής οικονομίας του 21ου αιώνα», πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες, που ονομάστηκαν Πρωτοβουλία ΗΠΑ-Ταϊβάν για το εμπόριο του 21ου αιώνα, αποκαλύφθηκαν την 1η Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Κίνα: Το Πεκίνο κόβει τους διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον

Ένταση στα στενά

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ένταση στα στενά της Ταϊβάν έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών μετά το ταξίδι στην Ταϊπέι της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι. Η επίσκεψη πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο ξεκίνησε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως το δικό της έδαφος που θα καταληφθεί μια μέρα, ακόμα και με τη βία αν χρειαστεί.

Υπάρχει ευρεία δικομματική υποστήριξη για την Ταϊβάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά τα τελευταία χρόνια καθώς το Πεκίνο έχει γίνει πιο δυναμικό απέναντι στο δημοκρατικό νησί υπό τον Πρόεδρο Xi Jinping. Η Ουάσιγκτον διατηρεί de facto σχέσεις με την Ταϊβάν και υποστηρίζει το δικαίωμα του νησιού να αποφασίζει για το μέλλον του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ταϊβάν μοιράζονται μια μακροχρόνια εμπορική και επενδυτική σχέση. Η Ταϊβάν είναι επίσης ένας σημαντικός παγκόσμιος προμηθευτής μερικών από τους πιο προηγμένους ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές έως αυτοκίνητα και πυραύλους.

«Ενθουσιασμένοι που κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην εμπορική μας συνεργασία», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Ταϊβάν στην Ουάσιγκτον, Χσιάο Μπι-κίμ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή