
Προεδρικό διάταγμα για την χορήγηση επιδομάτων στους πρόσφυγες από την Ουκρανία που έχουν ζητήσει καταφύγιο στο ρωσικό έδαφος υπέγραψε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν και αναλυτές επισημαίνουν πως πρόκειται πιθανότατα για ρωσόφωνους που ζούσαν στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Σε κάθε περίπτωση η Ρωσία… «ανοίγει» την αγκαλιά της στους μετανάστες που η ίδια προκάλεσε με την εισβολή της προσφέροντας μηνιαία επιδότηση/σύνταξη ύψους 10.000 ρουβλίων (ήτο 170 δολαρίων) σε όλους τους ενήλικους Ουκρανούς μετανάστες. Το ποσό θα δοθεί και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.
Διαβάστε επίσης: Στα 6 εκατ. οι εκτοπισμένοι της Ουκρανίας
Δίχως διαχωρισμό
Βεβαίως, το διάταγμα δεν κάνει κάποιο διαχωρισμό ανάμεσα στους ρωσόφωνους Ουκρανούς των ανατολικών επαρχιών και τους υπόλοιπους Ουκρανούς, όμως όσοι επέλεξαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κινηθήκαν κυρίως προς τα δυτικά, προς την Ευρώπη, πλην όσων προέρχονταν ήδη από ρωσόφωνες κοινότητες.
Θυμίζουμε πως το Κρεμλίνο είχε ήδη διατάξει την καταβολή ενός ανάλογου ποσού, 10.000 ρουβλιών, τον περασμένο Φεβρουάριο σε όσους έφταναν από την Ουκρανία, αλλά τότε το ποσό ήταν εφάπαξ και αφορούσε αποκλειστικά τους κατοίκους των ρωσόφωνων περιοχών. Ωστόσο τώρα το μέτρο διευρύνεται και λαμβάνει τη μορφή τακτικής επιδότησης, πιθανότατα διότι ο πόλεμος θα «τραβήξει» μέσα στο χειμώνα.
Επίσης, η Δύση έχει καταγγείλει πως η Μόσχα προσφέρει ρωσικά διαβατήρια στους Ουκρανούς που το επιθυμούν, κάτι που το Κίεβο θεωρεί ως παράνομο, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ρωσίας να αποσπάσει ουκρανικό έδαφος. Όμως, οι δυτικές καταγγελίες προφανώς δεν πτοούν το Κρεμλίνο.


Latest News

Το FBI συνέλαβε δικαστή επειδή βοήθησε μετανάστη να «αποφύγει τη σύλληψη»
Η δικαστής αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση μετά την πρώτη της εμφάνιση την Παρασκευή το πρωί στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα