Υπέρ τις επιβολής πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τάσσεται ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστρίας αντιμετώπισε αρχικά με σκεπτικισμό την ιδέα ενός ανώτατου ορίου στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο η διαρκής άνοδος της τιμής της κιλοβατώρας οδήγησε σε αναθεώρηση της στάσης της.

«Η αγορά δεν θα αυτορυθμιστεί»

«Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε την τρέλα που λαμβάνει χώρα στις αγορές ενέργειας. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω μιας ευρωπαϊκής λύσης», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Νεχάμερ, προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους αρνητικούς στο μπλοκ.

«Πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι. Αυτή η αγορά δεν θα αυτορυθμιστεί με τη σημερινή της μορφή. Καλώ τους 27 της ΕΕ να συμπαραταχθούν για να σταματήσουν αμέσως αυτή την έκρηξη των τιμών.»

ΑΠΕ και φυσικό αέριο

Η Αυστρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, ιδίως στη βιομηχανία και τη θέρμανση, καθώς προμηθεύονταν περίπου το 80% του εφοδιασμού της από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας, ωστόσο, προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αποτέλεσμα οι Αυστριακοί να εμφανίζονται ολοένα και λιγότερο ανεκτικοί στη διαμόρφωση των τιμών από την αγορά, που έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του φυσικού αερίου να καθορίζει επί της ουσίας την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αποσύνδεση

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μειωθεί και να αποσυνδεθεί από το φυσικό αέριο, ώστε να έρθει πιο κοντά στο πραγματικό κόστος παραγωγής, δήλωσε ο Νεχάμερ.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν να καθορίζει καθημερινά την ευρωπαϊκή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Η δήλωση του γραφείου του Νεχάμερ ανέφερε ότι ο αυστριακός καγκελάριος θα πιέσει για ένα βιώσιμο μοντέλο που θα μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. Πρόσθεσε ότι είχε συζητήσει το θέμα με τους Τσέχους και Γερμανούς ομολόγους του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης