
Στη ζώνη των 870 μονάδων βυθίστηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ευθυγραμμίστηκε με το παγκόσμιο sell off που προκάλεσε την Παρασκευή η παραδοχή του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού συνοδεύεται με «πόνο» για την οικονομία.
Έτσι, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,85% στις 868,25 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 61,5 εκατ. ευρώ και τους αγοραστές να διστάζουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να παράσχουν έστω και κάποιες στηρίξεις.
Υπό πολιορκία
Η πολιορκία των πωλητών σήμερα είχε έναν κοινό παρανομαστή: την προσπάθεια μείωσης του ρίσκου. Και με το χρηματιστηριακό μότο των βετεράνων της αγοράς, δηλαδή ότι «δεν πρέπει κανείς να πιάσει το μαχαίρι όταν πέφτει», στο μυαλό όλων, η επιχείρηση απορρόφησης των πιέσεων δεν είχε και τόσο μεγάλη επιτυχία μέχρι τώρα, καθώς οι αγοραστές είναι πολύ επιφυλακτικοί.
Και πώς άλλωστε να μην είναι, όταν η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η αμερικανική, θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις από την προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού της Fed. Και αν κάνει κάποιος την αναγωγή, οι εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, πληθωρισμού και οριακών περιθωρίων αλλαγής των επιτοκίων, σίγουρα μόνο καλές δεν είναι.
Απουσία δυναμικής
Εν απουσία κρίσιμης δυναμικής επομένως, το ΧΑ παραμένει άμεσα συσχετισμένο με τις διεθνείς αγορές και εξελίξεις, με τα βλέμματα να πέφτουν στο μείζον ενεργειακό πρόβλημα, ειδικά για την Ευρώπη, και τις πληθωριστικές πιέσεις στα μεγάλα οικονομικά συστήματα, όπως αναφέρει η Trader24. Και ο μόνο εγχώριος καταλύτης που επηρεάζει μάλιστα αρνητικά την αγορά, είναι η άνοδος της απόδοσης ελληνικού δεκαετούς τίτλου που διαμορφώνεται σήμερα πάνω από το 4%.
Άλλωστε, τα γεράκια των κεντρικών τραπεζών φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος και προκρίνουν διατήρηση των έντονων ρυθμών αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός, ακόμα κι αν αυτό βυθίσει τις οικονομίες σε ύφεση.
Τώρα, δεδομένης όμως της εκτίμησης ότι το διεθνές περιβάλλον θα μεταδίδει πιέσεις στην ελληνική αγορά για το επόμενο διάστημα, η αγορά έχει εναποθέσει τις ελπίδες της πλέον στις προσεχείς αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να βρει κάποιες στηρίξεις. Στις 6 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι αξιολογήσεις από την DBRS και Moody’s. Και στις 7 Οκτωβρίου η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. Τα ραντεβού αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το 2023 και οι εν λόγω εκθέσεις θα δείξουν τουλάχιστον τις προθέσεις.
- Διαβάστε επίσης: Ομολόγα: Έκρηξη στις αποδόσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη
H εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, η Πειραιώς βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, αλλά μάζεψε στο τέλος τις απώλειες στο 6,51%, ενώ ισχυρές ήταν οι πιέσεις σε Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, ΔΕΗ, Aegean, Alpha Bank, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα.
Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν ο ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Eurobank, ΟΛΠ, Quest, Coca Cola, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια.


Latest News

Κράτησε τις 1.700 μονάδες το ΧΑ, έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα
Ο Απρίλιος αποδεικνύεται «πολύ σκληρός για να πεθάνει» υπερασπίζοντας την φήμη του, ως τον καλύτερο μήνα του έτους

Οπισθοχωρεί στην άμυνα το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στους πρωταγωνιστές του Απριλίου
Πολλά χαρτοφυλάκια αποζητούν την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P