Την ισχυρή πτώση των αγορών στις ΗΠΑ και την Ασία ακολουθούν και οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επηρεάζονται και αυτές από τις προειδοποιήσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell ότι τα υψηλότερα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν σε μια προσπάθεια να δαμάσουν τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,6%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 1,7%. Ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,02% στις 12.839 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,14% στις 6.202 μονάδες.

Οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστές σήμερα λόγω τραπεζικής αργίας.

Η ομιλία Πάουελ και η ΕΚΤ

Οι αγορές προσπαθούν να αφομοιώσουν τα σχόλια του Powell, στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, ο οποίος είπε ότι η Fed θα «χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία της» για να ελέγξει τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Αναγνώρισε όμως ότι η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει «κάποιο πόνο» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα σχόλια του Powell επαναλήφθηκαν από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel το Σαββατοκύριακο. Η Schnabel επιβεβαίωσε την άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ενεργήσουν επιθετικά για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα οδηγήσουν τις οικονομίες τους σε ύφεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές