Ένα εκρηκτικό μείγμα επικρατεί στις αγορές, μετά τις «επιθετικές φωνές» που ακούστηκαν από κεντρικούς τραπεζίτες στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ.

Τα γεράκια φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος και προκρίνουν διατήρηση των έντονων ρυθμών αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός, ακόμα κι αν αυτό βυθίσει τις οικονομίες σε ύφεση.

Διαβάστε επίσης – Σε υψηλό 20ετίας ανήλθε το δολάριο

Το «επιθετικό αυτό κρεσέντο» εκτινάσσει το κόστος δανεισμού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με την αναστροφή της αμερικανικής καμπύλης να ενισχύει τις πιθανότητες για ύφεση και τον υποχρεωμένο ευρωπαϊκό νότο να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο.

Διαβάστε επίσης – ΕΚΤ: Διοχετεύει δισεκατομμύρια ευρώ στα ομόλογα του νότου

Ο ευρωπαϊκός νότος

Οι αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς τίτλου διαμορφώθηκε τη Δευτέρα πάνω από το 4%, και του ιταλικού πάνω από το 3,8% με τα spreads να διαμορφώνονται στις 250 και 230 μονάδες αντιστοίχως.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου διατηρείται πάνω από το 1,5%. Διψήφια κέρδη καταγράφουν επίσης τα ομόλογα σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Οι αποδόσεις του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκαν εννέα μονάδες βάσης στο 3,489%, το υψηλότερο από τα τέλη του 2007 και πολύ πάνω από το 10ετές που ανέρχεται σε 3,13%.

Διαβάστε επίσης: Ευρώ: Βουτιά σε χαμηλό 20ετίας

Η αναστροφή της καμπύλης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αναλυτές παρακολουθούν στενά το spread στην καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών κυρίως ομολόγων, το οποίο παραμένει ανεστραμμένο.

Όταν αναφερόμαστε στον όρο «καμπύλη των αποδόσεων», εννοούμε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων μεγαλύτερης σε σχέση με μικρότερης διάρκειας.

Συνήθως, οι αποδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας, όπως η απόδοση του 10ετούς τίτλου είναι υψηλότερες από τις αποδόσεις μικρότερης διάρκειας, όπως αυτή της απόδοσης 2 ετών. Αλλά η απόδοση 2 ετών έχει πλέον αυξηθεί πάνω από την απόδοση 10 ετών.

Κι αυτή η λεγόμενη αναστροφή της καμπύλης απόδοσης είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η οικονομία θα μπορούσε να αποδυναμωθεί και μια ύφεση είναι πιθανή.

Και αυτό γιατί παρατηρείται πριν από κάθε ύφεση. «Υπάρχει κάτι στο επενδυτικό κλίμα που είναι δύσκολο να αγνοηθεί, δεδομένου ότι η αντιστροφή συμβαίνει με αποδόσεις 10 ετών κάτω του 3%,» ανέφερε στο CNBC, δήλωσε ο Ίαν Λίνγκεν, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια των ΗΠΑ στην BMO. Και προσθέτει: «Δεν θα έλεγα ότι είναι μια άμεση ένδειξη ότι η ύφεση είναι ένας βραχυπρόθεσμος κίνδυνος. Μάλλον συνάδει με την αυξημένη ανησυχία για την ύφεση».

Οι έντονες πιέσεις που παρατηρούνται στην αγορά ομολόγων σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αβεβαιότητα και την επιθετική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, στρέφουν και πάλι τους επενδυτές προς το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο του δολαρίου, το οποίο εκτοξεύτηκε σε νέο υψηλό δύο δεκαετιών.

Τα στοιχήματα κατά του ιταλικού χρέους

Η έντονη ανησυχία που υπάρχει για το ιταλικό χρέος, με την ταυτόχρονη άνοδο σε αποδόσεις και spreads, έχει δημιουργήσει παράλληλα ένα πρόσφορα έδαφος για κέρδη.

Μέσα στο κλίμα αυτό τα hedge funds επιδίδονται σε ένα επικερδές trading στοιχηματίζοντας κατά των «2,3 τρισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα που έχει σε εκκρεμότητα η χώρα»

Και σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, που δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα οι Financial Times, η αξία των ιταλικών ομολόγων που απόκτησαν οι επενδυτές για να «στοιχηματίσουν» σε πτώση των τιμών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008, ξεπερνώντας τα 39 δισ. ευρώ.

Οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα

Η μεγάλη όρεξη που παρατηρείται μεταξύ των επενδυτικών κεφαλαίων να «στοιχηματίσουν» κατά της Ιταλίας είναι αποτέλεσμα τόσο των οικονομικών προβλημάτων από την άνοδο των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, όσο και της πολιτικής αβεβαιότητας που υπάρχει που μαστίζει τη χώρα ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

«Είναι η πιο εκτεθειμένη [χώρα] αναφορικά με το τι συμβαίνει με τις τιμές του φυσικού αερίου και η πολιτική ζωή είναι προβληματική», δήλωσε ο Μαρκ Ντάουδινγκ, επικεφαλής επενδύσεων στην BlueBay Asset Management.

Το μεγάλο σορτάρισμα στο ευρώ

Εν τω μεταξύ, στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που η πανδημία έπληξε την Ευρώπη, πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, έχουν εκτιναχθεί τα στοιχήματα των επενδυτών ότι το ευρώ θα χάσει αξία του…

Η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και ο δύσκολος χειμώνας ενόψει, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας, δεν πλήττουν απλώς το ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά παράλληλα έχουν πυροδοτήσει ένα άγριο σορτάρισμα.

Όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμα του οι Financial Times, τα αυξανόμενα στοιχήματα κατά του ευρώ αντανακλούν παράλληλα την ανοδική τάση που καταγράφεται στο αμερικανικό δολάριο.

Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται και σήμερα σε υψηλό 20ετίας, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό ακόμη και αν η οικονομία επιβραδυνθεί περαιτέρω.

Διαβάστε επίσης – Γιατί πέφτει το ευρώ; Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές