Ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές, μετά την ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, στο Jackson Hole την Παρασκευή, ο οποίος προειδοποίησε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει «κάποιο πόνο» στην οικονομία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι τα υψηλότερα επιτόκια πιθανότατα θα διατηρηθούν «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Οι δείκτες

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία υποχώρησε 2,58% και ο δείκτης Topix έχασε 1,7%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε απώλειες 2,10% και ο δείκτης Kosdaq έκλεισε κατά 2,54% χαμηλότερα. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 1,97%.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Sell off έφερε o Πάουελ

Ο Shanghai Composite της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε απώλειες 0,11% και ο Shenzhen Component έχασε 0,49%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,6% και ο δείκτης Hang Seng Tech σημείωσε πτώση 1,01%.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 1,93%.

Η ομιλία Πάουελ και το sell-off της Wall Street

«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα φέρουν επίσης κάποιο πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε ο Powell. «Αυτό είναι το αναπόφευκτο κόστος της μείωσης του πληθωρισμού. Αλλά μια αποτυχία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο πόνο», ανέφερε.

Το sell-off της Wall Street την Παρασκευή δείχνει ότι οι αγορές μετοχών δεν έχουν ακόμη τιμολογήσει τον κίνδυνο ύφεσης, εξήγησε η ING. Η αρνητική αντίδραση στη χρηματιστηριακή αγορά μετά την ομιλία του προέδρου της Fed δείχνει ότι τα υψηλότερα επιτόκια δεν έχουν αποτυπωθεί στις τιμές των μετοχών, σύμφωνα με τον Rob Carnell, επικεφαλής της έρευνας στην ING.

Οι αρνητικές προβλέψεις για την Κίνα

Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs αναμένει ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας θα συρρικνωθεί τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την εκτίμησή της, ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της Κίνας θα μειωθεί στο 48,8 από 49,0 τον Ιούλιο. Επίσης, αναμένει ότι ο PMI μεταποίησης Caixin θα μειωθεί στο 49,8 τον Αύγουστο από 50,4 τον Ιούλιο, εξαιτίας των μέτρων που έλαβαν οι περιφερειακές κυβερνήσεις για αναστολή της βιομηχανικής παραγωγής, ώστε να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές