Κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας του Covid-19, η κατανάλωση ενέργειας στον κόσμο μειώθηκε. Όλες οι κύριες κατηγορίες παραγωγής ενέργειας μειώθηκαν, εκτός από μία: παρά τη μεγαλύτερη μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η παγκόσμια κατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε κατά 9,7% το 2020. Αυτό ήταν αξιοσημείωτο δεδομένου του πόσο σημαντικά επηρέασε η πανδημία τη συνολική ζήτηση ενέργειας.

Οι ενεργειακές τάσεις σε όλες τις κατηγορίες ανέκαμψαν το 2021. Αλλά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για άλλη μια φορά πρωτοστάτησαν. Από το 2020 έως το 2021, η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά 15%.

Διαβάστε επίσης – Κίνα: Από ανανεώσιμες πηγές το 2022 το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας

Ισχυρή Δεκαετία

Όπως αναφέρει το oilprice.com σε ανάλυσή του  την τελευταία δεκαετία, η παγκόσμια κατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε εκθετικά, με μέσο ετήσιο ρυθμό 12,6%. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν η μόνη κατηγορία ενέργειας που αυξήθηκε παγκοσμίως με διψήφια ποσοστά κατά τη διάρκεια του έτους και της περασμένης δεκαετίας.

Διαβάστε επίσης – ΕΕ: «Πρωτιά» ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2021

Στην κατηγορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η αιολική (49,0%) και η ηλιακή (27,2%) αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης. Αν και η κατανάλωση αιολικής ενέργειας διατηρεί ένα υγιές προβάδισμα έναντι της ηλιακής κατανάλωσης, ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης ηλιακής ενέργειας για δέκα χρόνια εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιος από τον ρυθμό αύξησης της αιολικής ενέργειας.

Η Κίνα είναι ο κορυφαίος καταναλωτής ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας την τελευταία δεκαετία ξεπερνά επίσης κατά πολύ όλα τα άλλα μέλη του Top 10. Σωρευτικά, οι Top 10 καταναλωτές αντιπροσώπευαν το 75,9% της παγκόσμιας κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης