Αυστηρή και άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια από τη Νέα Υόρκη στους προκλητικούς και ισχυρισμούς του Προέδρου της Τουρκίας κατά της Ελλάδας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας κάθε φορά διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική. Η χώρα η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες. Η χώρα, η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus beli, η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας. Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Ν. Δένδιας.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Όλοι ξέρουν πως δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει ότι «αυτό που έχουμε να απαντήσουμε είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στο χώρο της λογικής».
Σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες, οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς έχουν ακουστεί και απαντηθεί πολλές φορές.
«Καταρχήν, η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και βεβαίως τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει, διευρύνεται και ευημερεί. Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα, σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ανθρώπους ή όπως κάποτε λεγόταν, η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί» υπογράμμισε.
Επίθεση Ερντογάν κατά Ελλάδας
Nωρίτερα από το βήμα του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε εφ΄όλης της ύλης επίθεση κατά της Ελλάδας, με φόντο το προσφυγικό ζήτημα
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αφού ανέφερε ότι «το όραμα της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η ειρήνη», επιτέθηκε στην Ελλάδα, χωρίς ο ίδιος να αναγνωρίζει τις όποιες ευθύνες του στην προσφυγική κρίση.
Μάλιστα, ο ίδιος δεν δίστασε να παρουσιάσει ενώπιων όσων παρακολουθούσαν την ομιλία μια φωτογραφία προσφυγόπουλου το οποίο βρήκε τραγικό θάνατο.
«Βλέπουμε ότι τα pushbacks μεταναστών από την Ελλάδα αυξάνονται. Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων, ενώ εμείς εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε τα πτώματα των νέων μωρών όπως Aylan να ξεβραστούν στις ακτές» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε:
«Την περασμένη εβδομάδα, ένα μωρό, ο Asim -ηλικίας μόλις 9 εβδομάδων- και ο 4χρονος Abdulvahab έχασαν τη ζωή τους μετά τη βύθιση της βάρκας στην οποία επέβαιναν από ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Η Ελλάδα διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι Έλληνες τυραννούν τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να θέσει προ των ευθυνών τους την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ, καλώντας τους «να πουν stop σε τέτοια εγκλήματα, που είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος
Στη συνέχεια, αφού επανέλαβε πως η Τουρκίας εργάζεται για την επίτευξη της ειρήνης σε όλο τον κόσμο -από την Ευρώπη έως τη Λατινική Αμερική και την Αφρική- αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας μεταξύ άλλων πως «θα υπερασπιζόμαστε πάντα τα δικαιώματα μας μέχρι τέλους και δεν θα υποχωρήσουμε σε στρατηγικές κλιμάκωσης από άλλες χώρες».
«Στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θέλουμε μια για πάντα διευθέτηση, η οποία να είναι σύμφωνη με τους κανόνες καλής γειτονίας και στη βάση του διεθνούς δικαίου».
Ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε γελοίες τις προσπάθειες όσων αναζητούν περιπέτειες και διεμήνυσε πως η ευθύνη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο εξαρτάται από το σεβασμό στα δικαιώματα όλων των πλευρών.
Στο σημείο αυτό επιχείρησε να επιρρίψει την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης αποκλειστικά στην Ελλάδα, καλώντας την να «εγκαταλείψει την πολιτική των προκλήσεων και της κλιμάκωσης» και να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της Τουρκίας για συνεργασία.
Εκανε αναφορά στην τουρκική πρόταση περί διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας πως η Τουρκία θα υπερασπίζεται πάντα τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα υποχωρεί στις στρατηγικές κλιμάκωσης άλλων χωρών.
Κυπριακό
Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο Κυπριακό, υποστήριξε πως η Τουρκία τάσσεται υπέρ μιας βιώσιμης διευθέτησης και σε αυτή τη βάση εργάζεται με την αποκαλούμενη «ΤΔΒΚ».
Επέμεινε, ωστόσο, ότι για να καταστεί αυτό δυνατόν το κλειδί είναι να γίνει αποδεκτό από όλους πως στο νησί υπάρχουν δύο κράτη και δύο διαφορετικά έθνη, καθώς και ότι οι Τ/κ έχουν κυριαρχικά δικαιώματα.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον των κατεχομένων, να άρει το εμπάργκο, και να σταματήσει την «τυραννία», ενώ την κάλεσε να αναγνωρίσει επίσημα την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» το συντομότερο δυνατό.
Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στην Ελλάδα και για το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης -την οποία αποκάλεσε τουρκική- καταγγέλλοντας για ακόμη μια φορά την Αθήνα για παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας και μη τήρηση των υποχρεώσεών της
Με πληροφορίες από in.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Nέος πρωθυπουργός, ίδια παλιά προβλήματα - Τι θα κάνει ο Μακρόν
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν - Οι αναλυτές αναμένουν μικρή πρόοδο
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση