
«Πάγωσε» η αγορά των μικρών φωτοβολταϊκών έπειτα από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα χρηματοδοτήσει νοικοκυριά, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να εγκαταστήσουν μικρά ηλιακά συστήματα για net-metering (αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό). Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του κλάδου, τα τηλέφωνα στα γραφεία τους δεν σταματούν να «χτυπούν», με τους πελάτες τους να ζητούν να σταματήσουν προσωρινά τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, για να τα προχωρήσουν αργότερα, όταν θα ξεκινήσουν οι επιδοτήσεις.
Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή αυτονομία με φωτοβολταϊκά σε στέγες
Η αντίδραση των μικρο-επενδυτών ήταν αναμενόμενη και δικαιολογημένη, με δεδομένο ότι οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει προσδιορίζουν την κρατική επιδότηση για εγκατάσταση μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος (έως 10kW) στο 40% με 60% του κόστους. Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προ δεκαημέρου στη ΔΕΘ, θα χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση 250.000 φωτοβολταϊκών συστημάτων προκειμένου να εγκατασταθούν σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις ώστε να μπορούν να καλύπτουν μέρος των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο.
Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρισμός: Παραγωγή-ρεκόρ από τα φωτοβολταϊκά στην ΕΕ
Προς αναζήτηση διεξόδου
Τα στελέχη των Υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης δεν έχουν ακόμη καταλήξει στη διαμόρφωση του τελικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί εντός του επόμενου μήνα. Ωστόσο, καθώς ήδη έχει φτάσει στα αυτιά τους η ανησυχία όσων δραστηριοποιούνται στην αγορά φωτοβολταϊκών για το «πάγωμα» των έργων, αναζητούν διέξοδο από το πρόβλημα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις προτάσεις είναι να δοθούν οι επιδοτήσεις αναδρομικά και για όλα τα έργα τα οποία ηλεκτρίστηκαν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και έπειτα π.χ. από την ημερομηνία εξαγγελίας του προγράμματος.
Το πρόγραμμα θα αφορά συστήματα net-metering, τα οποία επιτρέπουν στον καταναλωτή να καλύψει σημαντικό μέρος των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ παράλληλα τού δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρικό δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας που τού περισσεύει. Τα έργα που αναμένεται να αναπτυχθούν μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα αφορούν συνολικά περίπου 2,5 γιγαβάτ, όσος δηλαδή είναι ο ηλεκτρικός χώρος που εξασφαλίστηκε στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ με την αύξηση της χωρητικότητας των υποσταθμών.
Για τα νοικοκυριά και τα μικρά αγροτικά φωτοβολταϊκά τα κονδύλια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPowerEU ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης.
Οι άλλοι δρόμοι για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά
Ειδικά για τους αγρότες, τα μικρά φωτοβολταϊκά εκτιμάται ότι μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες για την άδρευση (δηλαδή για το ρεύμα που χρειάζονται οι πομόνες). Για μεγαλύτερες ανάγκες (π.χ. σε θερμοκήπια, κτηνοτροφικές μονάδες κλπ.) οι Έλληνες παραγωγοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα περίφημα Σχέδια Βελτίωσης, δηλαδή στη χρηματοδοτική δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Β΄Πυλώνας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής). Σε αυτά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ξεκινούν την υλοποίηση του έργου αμέσως μετά την οριστική κατάθεση του φακέλου αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να περάσει ακόμη και μια τριετία έως την ολοκλήρωσή της επένδυσης. Όμως ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, από τη στιγμή που θα πάρει όρους σύνδεσης έχει περιθώριο μόλις 12 μήνες για να κατασκευαστεί.
Όσο για την ένταξη των αγροτικών φωτοβολταϊκών στον αναπτυξιακό νόμο που έχει πολλάκις εξαγγελθεί η επιδότηση θα διαμορφώνεται από 30% έως 50%. Οι διαδικασίες για όσα έργα υπαχθούν σε αυτόν αναμένεται να είναι fast track, με την αξιολόγηση των φακέλων να ολοκληρώνεται σε 30 με 45 ημέρες.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία