Οι τιμές των μεταχειρισμένων δεξαμενόπλοιων, αγγίζουν τα ιστορικά υψηλά της τελευταίας δεκαετίας, με τους αναλυτές στην πλειοψηφία τους να εμφανίζονται αισιόδοξοι για περαιτέρω άνοδο.

Οι αξίες των δεξαμενόπλοιων αργού έχουν αυξηθεί μέχρι και 30% από τις αρχές του έτους. Οι πιο πρόσφατες ανοδικές κινήσεις των ναύλων πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο που τυπικά λόγω εποχικότητας οι ναύλοι κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα επισημαίνει ο ναυλομεσιτικός οίκος της Allied Shipbroking, υποδηλώνοντας ότι τα δεξαμενόπλοια βρίσκονται ακόμη στην αρχή ενός ράλι, εκτίμηση με την οποία φαίνεται να συμφωνεί και η  Xclusiv Shipbrokers .

Όπως αναφέρει ο ναυλομεσιτικός οίκος Xclusiv, η 5η Δεκεμβρίου, η ημέρα που η ΕΕ θα απαγορεύσει το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου πλησιάζει και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν εναλλακτικές πηγές, δημιουργώντας συνθήκες για μια πιο υγιή αγορά στο υγρό φορτίο.

Οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι εξαγωγές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από τα αμερικάνικα terminals έχουν αυξηθεί για να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, αλλά τώρα είναι κοντά στο μέγιστο. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για πλοία στον Ατλαντικό θα συνεχίσει να παραμένει στα σημερινά υψηλά επίπεδα, καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βρίσκονται στα μέγιστα επίπεδα. Καθώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εξάγουν περισσότερο πετρέλαιο, η Ευρώπη αναγκάζεται να βρει εναλλακτικές πηγές πετρελαίου, δημιουργώντας πιθανώς αύξηση της ζήτησης μιλίων και νέους εμπορικούς δρόμους, προς όφελος της ζήτησης δεξαμενοπλοίων..

Τα νέα για την ναυλαγορά υγρού φορτίου, συνεχίζουν να είναι θετικά και αισιόδοξα αλλά υπάρχουν φωνές που λένε ότι η αγορά βρίσκεται σχεδόν στο αποκορύφωμά της, αναφερόμενοι κυρίως στις τιμές των μεταχειρισμένων δεξαμενόπλοιων, προσθέτει ο Cxlusiv.

Σπέυδει όμως να εξηγήσει ότι μπορεί οι αξίες των ηλικίας  10 ετών VLCC, Suezmax & Aframax να είναι υψηλότερες σήμερα από ό,τι την άνοιξη του 2020, όμως από την άλλη πλευρά οι  ναύλοι για ετήσιο συμβόλαιο ναύλωσης, είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα της άνοιξης του 2020 και μόλις άρχισαν να έχουν ανοδική τάση τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες. Λαμβάνοντας, λοιπόν,  υπόψη όλα τα θετικά νέα για την αγορά δεξαμενοπλοίων , είναι πολύ πιθανό οι ναύλοι να συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα, καθώς τα επικρατούντα θεμελιώδη στοιχεία συνεπάγονται μια υγιή αγορά για τους επόμενους μήνες, και αυτό ενδεχομένως θα οδηγήσει τις τιμές μεταχειρισμένων σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά