Ισχυρές ήταν οι απώλειες που έφεραν οι κεντρικές τράπεζες σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να προσαρμοστούν στο μπαράζ των αυξήσεων των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, αλλά και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, χτες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,6%, με τους βασικούς του κλάδους να είναι σε αρνητικά εδάφη. Ο κλάδος της τεχνολογίας έκλεισε με απώλειες 2,75%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,08% στις 7.159 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,84% στις 12.531 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,87% στις 5.918 μονάδες.

Διαβάστε ακόμα: Αύξησε κατά 0,75% τα επιτόκια η Ελβετία

Ο προβληματισμός

Αυτό που προβλημάτισε περισσότερο τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και τις υπόλοιπες παγκοσμίως, είναι το μπαράζ των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, την ώρα που οι περισσότερες οικονομίες βρίσκονται στα πρόθυρα της ύφεσης. Οι ανησυχίες πλέον αυξάνονται, με τους επενδυτές να σπεύδουν σε πιο αμυντικές θέσεις, προσπαθώντας να λύσουν το γόρδιο δεσμό του αυξημένου πληθωρισμού και της σύσφιξης των νομισματικών συνθηκών.

Όπως σχολιάζει η Morgan Stanley, οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν αμυντικοί εν μέσω της επίμονης αστάθειας της αγοράς φέτος. Οι αμυντικές μετοχές έχουν «ανταμείψει» τα χαρτοφυλάκια φέτος, με την τάση να είναι πιθανό να συνεχιστεί έως ότου η αγορά γίνει πιο ανοδική, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Σε επίπεδο τίτλων

Ωστόσο, σε επίπεδο τίτλων, ο τραπεζικός κλάδος έδειξε όχι μόνο να αντέχει σε αυτό το περιβάλλον της αστάθειας, αλλά και να κλείνουν με άνοδο 1,3%. Η προοπτική της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι θα φέρει πρόσθετα κέρδη για τις τράπεζες της περιοχής.

Η Unicredit σημείωσε άλμα 6,4%, αφού ο διευθύνων σύμβουλος Andrea Orcel ανακοίνωσε ότι η τράπεζα θα αυξήσει την καθοδήγησή της για το έτος κατά τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου τον Οκτώβριο. Οι μετοχές του ισπανικού τραπεζικού ομίλου Banco Sabadell ενισχύθηκαν κατά 5,2%, καθώς ο οργανισμός έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τη Worldline, τη Nexi και τη Fiserv για μια πιθανή συμφωνία πληρωμών.

Οι μετοχές της Deutsche Bank ακολούθησαν την τάση με άνοδο 4,9%, αφού ο CFO James bon Moltke είπε ότι η τράπεζα θα εισέλθει στο 2023 «με καλύτερες προοπτικές». Η Finecobank, η Commerzbank, η Banco BPM Group, η Societe Generale και η Caixabank σημείωσαν άνοδο τουλάχιστον κατά 3%.

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών Βρετανίας και Ελβετίας

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75% και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «ανταποκρίνεται σθεναρά, όπως χρειάζεται» στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση, μπαίνοντας έτσι στον χορό της νομισματικής σύσφιγξης μαζί με τις σχεδόν 90 άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Σήμερα επίσης, κεντρική τράπεζα Ελβετίας (SNB), αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,75% οδηγώντας το κόστος δανεισμού πάνω από το μηδέν για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια, Η αύξηση ανεβάζει το βασικό επιτόκιο στο 0,5% και σηματοδοτεί την πιο επιθετική ενέργεια σύσφιγξης της κεντρικής τράπεζας εδώ και δύο δεκαετίες, εκπλήσσοντας, ωστόσο, μια μερίδα της αγοράς που περίμενε πιο γενναία αύξηση της τάξης της μιας μονάδας, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές