Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί τμήμα της γαλλικής ενεργειακής ταυτότητας. Όμως πολλοί πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν λειτουργούν γιατί είναι χαλασμένοι εδώ και χρόνια. Οι εργασίες συντήρησης περιέργως άρχισαν λίγο πριν ξεκινήσει ο χειμώνας, κι αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στους Γάλλους καταναλωτές. Ενώ από τη μια πλευρά η κυβέρνηση κάνει συνεχείς εκκλήσεις στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας επικαλούμενη τον φόβο μπλακ άουτ, από την άλλη ασκεί πιέσεις στην EDF, τον φορέα παροχής ηλεκτρισμού, του οποίου σημειωτέον το πλειοψηφικό πακέτο βρίσκεται σε κρατικά χέρια, να επισπεύσει τις εργασίες και να θέσει σε λειτουργία τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της.

Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή αλληλεγγύη υποσχέθηκαν Μακρόν -Σολτς

«Κοιμήθηκαν» ενεργειακά οι Γάλλοι

Το Παρίσι προσπαθεί να ενώσει τις δυνάμεις του με το Βερολίνο για να ξεπεράσει τις δυσκολίες προμήθειας ηλεκτρικού και φυσικού αερίου. Εκτός αυτού προσεχώς, στα σύνορα με το κρατίδιο Ζάαρλαντ, η Γαλλία θα θέσει και πάλι σε λειτουργία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Ως λόγο, για τον οποίο οι 28 από τους 56 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνική ενέργεια έχουν κλείσει, η EDF προβάλλει αναβολές στη συντήρηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και προβλήματα διάβρωσης, τα οποία εντοπίστηκαν επί του παρόντος σε 13 αντιδραστήρες.

Οι γηρασμένοι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής χρειάζονται συντήρηση, πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία και αντίθετα από τον αρχικό προγραμματισμό θα παραμείνουν συνδεδεμένοι στο δίκτυο για περισσότερο από 40 χρόνια. Ωστόσο, εξωτερική μελέτη της EDF αναφέρει ως αιτία για τις μακρές περιόδους συντήρησης, πολλούς “παράγοντες αναποτελεσματικής λειτουργίας τους”. Όπως για παράδειγμα, κάποιοι εσωτερικοί κανονισμοί και η εργατική νομοθεσία, που έχουν ως αποτέλεσμα η συντήρηση πυρηνικών αντιδραστήρων να διαρκεί περισσότερο από ότι στο εξωτερικό. Όπως είπε ειδικός στην εφημερίδα «Le Figaro», ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ παραμένει κλειστό για 30 ημέρες για έργα συντήρησης, ενώ στη Γαλλία 70 έως 119 ημέρες. Βέβαια, δεν μπορεί να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, όταν χρειάζεται να γίνουν πολύπλοκες εργασίες συντήρησης.

Διαβάστε επίσης: Μακρόν: Βιώνουμε το τέλος της αφθονίας και της ανεμελιάς

Το αποτέλεσμα; Η γαλλική παραγωγή πυρηνικής ενέργειας έχει φτάσει αυτή την περίοδο σε ιστορικό χαμηλό κοστίζοντας δισεκατομμύρια στην EDF και δημιουργώντας στη χώρα πρόβλημα εφοδιασμού με ενέργεια λίγο πριν ξεκινήσει ο χειμώνας. Εδώ και αρκετούς μήνες η Γαλλία εισάγει από τη Γερμανία περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι συνήθως. «Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», παραδέχτηκε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόσφατα ενόψει του χειμώνα. Η Γαλλία θα εξάγει φυσικό αέριο στη Γερμανία και αντ΄ αυτού θα εισάγει γερμανική ηλεκτρική ενέργεια. Για αυτό θα πρέπει να εξαλειφθούν οι ελλείψεις σε διασυνοριακά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, επισήμανε η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ σε επιστολή προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ πριν από λίγες ημέρες, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro». Όπως τόνισε η Γαλλίδα υπουργός, η EDF δεσμεύτηκε να επαναφέρει σε λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερους αντιδραστήρες στο δίκτυο μέχρι το χειμώνα, αλλά δεν παρουσιάζει χρονοδιάγραμμα για αυτό. Αλλά έχει κάθε λόγο να ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στην πλευρά της πολιτικής, γιατί πριν από χρόνια, στην πρώτη προεδρική θητεία Μακρόν, κλονίστηκε η υποστήριξη και η προθυμία για επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια.

Πονοκέφαλος για τη Γερμανία

Αυτός θεωρείται επίσης ένας ακόμη λόγος για την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, κάτι που η μελέτη επισημαίνει επίσης ως πρόβλημα. Λέγεται ότι περίπου 100 ειδικοί από τον κατασκευαστή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ Westinghouse πρόκειται τώρα να βοηθήσουν στη συντήρηση των γαλλικών πυρηνικών σταθμών. Τώρα ο Μακρόν επιμένει στη γρήγορη υλοποίηση του σχεδίου του, που παρουσίασε τον περασμένο Φεβρουάριο, για την αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία. “Κανένας πυρηνικός αντιδραστήρας δεν πρέπει να κλείσει όσο είναι τεχνικά εφικτό, θα πρέπει να κατασκευαστούν έξι έως οκτώ νέοι και ο ενεργειακός κολοσσός EDF θα πρέπει να εθνικοποιηθεί ξανά πλήρως” τόνισε. “Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ξεκινήσει “επίθεση” εκπαίδευσης για να έχουμε ξανά αρκετό προσωπικό”¨. Όλα αυτά τα μέτρα όμως δεν γεννούν περισσότερο ηλεκτρισμό. Η κατάσταση στη Γαλλία παρακολουθείται πολύ στενά και στη Γερμανία. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, εάν η γερμανική κυβέρνηση θα αφήσει τους δύο από τους τρεις ακόμη ενεργούς πυρηνικούς σταθμούς συνδεδεμένους στο δίκτυο για να εξασφαλίσει την παροχή ρεύματος.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να κλείσουν οριστικά. Αλλά η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά ενέργειας έχουν ανατρέψει το σχέδιο οριστικής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας στις 31 Δεκεμβρίου. Θα μπορέσουν τα δύο από τα τρία πυρηνικά εργοστάσια να παραμείνουν σε εφεδρεία μέχρι μέσα Απριλίου του 2023; Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση των πυρηνικών σταθμών στη Γαλλία, υποστηρίζουν οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος Ρόμπερτ Χάμπεκ και Στέφι Λέμκε, και οι δύο από το κόμμα των Πρασίνων. Σύμφωνα με όσα είναι μέχρι τώρα γνωστά, τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του Νοεμβρίου. Μένει να δούμε εάν το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί. Γιατί σε ένα εκ των δύο εφεδρικών πυρηνικών αντιδραστήρων πρέπει να γίνουν ακόμη κάποιες επισκευές.

Πηγή: Deutsche Welle / Μίχαελ Έβερς, Φατιμά Αμπάς/dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια