
Με θέμα «Καινοτόμες τεχνολογίες διάγνωσης στις βιοεπιστήμες» συνεδρίασε στις 28-9-2022 η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, υπό την Προεδρία του Βουλευτή Επικρατείας, καθηγητή Χρήστου Ταραντίλη.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι στόχος των οικοσυστημάτων καινοτομίας είναι να συνδέσουν και να φέρουν σε συνεχή επικοινωνία όλους τους εμπλεκόμενους, όπως νεοφυείς και εδραιωμένες επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, δημόσιους φορείς, καθώς και άτομα που διαθέτουν τεχνογνωσία, επιχειρηματικές δεξιότητες και ταλέντο.
Συνεργασία παραγόντων του ίδιου κλάδου
Ο κ. Ταραντίλης επεσήμανε ότι όταν η ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας αφορά την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία παραγόντων του ίδιου κλάδου (π.χ. ο κλάδος της αγροδιατροφής, του τουρισμού, των βιοεπιστημών, της ναυτιλίας κ.λπ.), τότε παρέχεται πιο στοχευμένη υποστήριξη, επιτυγχάνοντας αποτελεσματικότερη ενδυνάμωση και εξέλιξη του οικοσυστήματος. Ανέλυσε, δε, ως παράδειγμα την περίπτωση του διεθνώς επιτυχημένου κόμβου καινοτομίας στον τομέα της υγείας «8400 Health Network» του Ισραήλ.
Διαβάστε επίσης: ΣΕΒ: Οι startups στην υγεία και στις βιοεπιστήμες στο «1ο Healthcare -Life Sciences meetup»
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι οι εργασίες της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας θα εστιάσουν, κατά τη νέα περίοδο, στην παραγωγή ρεαλιστικών προτάσεων για την ανάπτυξη της τεχνολογικής καινοτομίας σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ξεκινώντας από τον κλάδο των βιοεπιστημών, όπου δραστηριοποιούνται οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις στη χώρα μας, προσελκύοντας και το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων σε σύγκριση με τις ελληνικές startup εταιρείες των υπόλοιπων κλάδων.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ταραντίλης υποστήριξε ότι έχουμε εξαιρετικές πανεπιστημιακές σχολές, υψηλού επιπέδου φοιτητές και ερευνητές στον χώρο των βιοεπιστημών, δραστήρια βιομηχανία και νεοφυείς επιχειρήσεις, που δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι η μετάφραση της ελληνικής επιστήμης σε καινοτόμα προϊόντα πρόγνωσης, διάγνωσης και θεραπείας, με σημαντικό θετικό διεθνές αντίκτυπο στην κοινωνία και στην οικονομία, είναι ένας επιτεύξιμος στόχος.
Περισσότεροι χρηματοδοτικοί φορείς πρόθυμοι να επενδύσουν
Ακολούθως, τον λόγο πήραν οι προσκεκλημένοι ομιλητές. Ο κ. Σπ. Κίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Συνιδρυτής CeBTeC, ο οποίος τόνισε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ένας χώρος ιδιαίτερης ενεργοποίησης στις βιοεπιστήμες, ωστόσο χρειάζονται περισσότεροι χρηματοδοτικοί φορείς πρόθυμοι να επενδύσουν στην μεταφορά των βιοτεχνολογικών ερευνητικών αποτελεσμάτων στην αγορά, καθώς και περισσότεροι εξειδικευμένοι σύμβουλοι στον τομέα των βιοτεχνολογικών πατεντών και διεθνών πιστοποιήσεων.
Στη συνέχεια, η κ. Ιωάννα Κούκλη, Πρόεδρος του Hellenic BioCluster αναφέρθηκε στην έλλειψη τεχνικών υποδομών για την μεταφραστική έρευνα (δηλαδή την αξιοποίηση της έρευνας με σκοπό την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων) καθώς και στην ανάγκη μεγαλύτερης εξωστρέφειας όπως η συμμετοχή σε διεθνείς καινοτομικούς συνεργατικούς σχηματισμούς (clusters) και η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, ώστε να διαμορφώσει η χώρα μας ένα brandname στη βιοτεχνολογική καινοτομία.
Ακολούθως, ο κ. Σ. Κατσαρός, Συνιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης BIOPIX-T, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε διαγνωστικές δομές. Γι’αυτό και πρότεινε τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα αγροτικά ιατρεία να παρέχουν πρόσθετες διαγνωστικές υπηρεσίες, αναφέροντας τη διεξαγωγή των rapid test ως παράδειγμα του θετικού ρόλου των φαρμακείων στην πρωτοβάθμια διάγνωση. Ανεφερε, επίσης, ότι όταν η εγχώρια αγορά πολλαπλασιάσει τα σημεία διάγνωσης, τότε θα δοθεί η ευκαιρία στις νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτύξουν περισσότερα προϊόντα. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κατσαρός σημείωσε ότι η παγκόσμια αγορά στους τομείς της διάγνωσης και του φαρμάκου αναμένεται να εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια και είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να πρωτοστατήσει, υποστηρίζοντας τη βιοτεχνολογική καινοτομία.


Latest News

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια

Τραμπ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι κοντά αλλά την εμποδίζει ο Ζελένσκι
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ»

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων για τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου
Το όνομα, η καταγωγή και η ηλικία του επόμενου πάπα γίνονται αφορμή για έντονο διαδικτυακό παιχνίδι στοιχημάτων

Το γραφείο του Μακρόν διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβη το Ελυζέ , μέσω ανάρτησης στο «X»

Πωλείται το ιστορικό αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου
Το αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκεται στην Αθήνα, στα χέρια ενός συλλέκτη που δε θέλει να εμφανίζεται το όνομά του
![Μόσχα: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης [βίντεο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/54656-600x432.jpg)
Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Μόσχας [βίντεο]
Ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε υπόγειο πάρκινγκ στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περισσότερες εκρήξεις

Ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Λονδίνο για το ουκρανικό - Το μήνυμα Βανς
Γιατί ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στις συζητήσεις για την τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Πενθήμερο εθνικό πένθος στην Ιταλία – Eκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα
Ο Πάπας Φραγκισκος θα κηδευτεί το Σάββατο – Πόσο κόστισαν στην κυβέρνηση Μελόνι τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας