
Εγκλωβισμένοι σε έναν ημίκλειστο χώρο με κλειδωμένες, όπως όλα δείχνουν, θύρες και με ασφυκτική ατμόσφαιρα λόγω της εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων από την αστυνομία, βρέθηκαν χιλιάδες φίλαθλοι σε γήπεδο της Ινδονησίας το βράδυ του Σαββάτου. Υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες έχασαν τη ζωή τους 131 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 33 ανηλίκων.
Όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Joko Widodo, οι κλειδωμένες θύρες του γηπέδου ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους δεκάδες νεκρούς. Διέταξε παράλληλα επείγουσα επανεξέταση του καθεστώτος ασφαλείας στα γήπεδα ενώ τόνισε ότι η FIFA θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων.
Τραγωδία
Εκατοντάδες οπαδοί ποδοπατήθηκαν το Σάββατο σε μια από τις χειρότερες ποδοσφαιρικές καταστροφές στον κόσμο, καθώς προσπαθούσαν να εκκενώσουν ένα υπερπλήρες στάδιο στην πόλη Malang μετά τη ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία που προσπαθούσε να διαλύσει τους οπαδούς της ηττημένης ομάδας οι οποίοι κατέκλυσαν το γήπεδο.
«Το πρόβλημα σχετίζεται με τις κλειδωμένες πόρτες και τις σκάλες που ήταν πολύ απότομες», δήλωσε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μάλανγκ στην οποία συναντήθηκε με τις οικογένειες των θυμάτων και επιθεώρησε το στάδιο.
Διέταξε έλεγχο όλων των γηπέδων της χώρας εντός ενός μηνός, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων ασφαλείας, και ζήτησε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η έρευνα από ομάδα εμπειρογνωμόνων του ποδοσφαίρου, ακαδημαϊκών και κυβερνητικών αξιωματούχων.
- Διαβάστε επίσης: Ινδονησία: 125 νεκροί μετά από επέμβαση της αστυνομίας με δακρυγόνα σε αγώνα ποδοσφαίρου
«Φονική» συρροή παραγόντων
Από τις αναφορές φιλάθλων, της αστυνομίας και των εμπειρογνωμόνων που μίλησαν στο Reuters, καθώς και από το βιντεοσκοπημένο υλικό, προκύπτει ότι το περιστατικό προκλήθηκε από μια συρροή παραγόντων: Ένα υπερπλήρες στάδιο, εξαγριωμένοι οπαδοί, εκτόξευση δακρυγόνων από την αστυνομία και κλειδωμένες έξοδοι – κάτι που πάντως διαψεύδει η αστυνομία, η οποία υποστηρίζει ότι οι θύρες ήταν ανοιχτές αλλά πολύ στενές για να περάσουν οι χιλιάδες άνθρωποι.

Οι κανόνες της FIFA αναφέρουν ότι απαγορεύεται η χρήση «αερίου ελέγχου του πλήθους» (δακρυγόνων) σε αγώνες, με τον αρμόδιο φορέα της Ινδονησίας να ξεκαθαρίζει ότι χωρίς δακρυγόνα «δεν θα υπήρχε χάος».
Η τραγωδία προκάλεσε οργή για τους χειρισμούς της αστυνομίας, με το γήπεδο να είναι πλέον γεμάτο με αυτοσχέδια πλακάτ που φέρουν το μήνυμα «σταματήστε την κτηνωδία».
Η FIFA, η οποία χαρακτήρισε το περιστατικό «τραγωδία πέρα από κάθε κατανόηση», ζήτησε από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ινδονησίας πλήρη έκθεση για το περιστατικό.


Latest News

Το mega deal της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Formula 1
Η τολμηρή κίνηση του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ και η πιθανή πρόσληψη του μηχανικού της Mercedes F1, Μίκαελ Σανσόνι

Η UEFA ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο Champions League – Όλα τα δεδομένα
Ποιες επιπρόσθετες αλλαγές εξετάζει η UEFA για το Champions League, μετά το νέο φορμάτ και τη League Phase.

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Μούσα και ένα «χρυσό» deal: «Υπογράφει συμβόλαιο για τρία χρόνια με 10.000.000»
Δημοσίευμα από το εξωτερικό κάνει λόγο για αποχώρηση του Μούσα από τη Ρεάλ Μαδρίτης και υπογραφή πλουσιοπάροχου συμβολαίου με τη Dubai BC

Γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα δικαιώματα της Formula 1
Η Formula 1 της Liberty Media αναζητά 150 έως 180 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για το ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα

Ούτε τον βασικό μισθό ο Κάρολ!
Από τα χρυσά συμβόλαια της Premier League στον βασικό μισθό της Γαλλίας: Η απίθανη πορεία του Άντι Κάρολ