Ήπιες απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψε το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όμως έχασε το θετικό του πρόσημο στο φίνις των διαπραγματεύσεων εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων που δέχτηκε μερίδα τίτλων του. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,30%, στις 816,68 μονάδες, με τον τζίρο να είναι μόλις στα 46,4 εκατ. ευρώ.

Η τελική εικόνα αδικεί τις προσπάθειες της αγοράς να παραμείνει στη ζώνη των 820 μονάδων, αλλά όχι και τη ρηχότητα στην οποία έχει περιέλθει λόγω των πολύ χαμηλών συναλλαγών. Ο τζίρος έκλεισε τελικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα με κινήσεις ιδιαιτέρως επιλεκτικές, καθώς το βλέμμα σαφώς είναι στραμμένο στις διεθνείς αγορές οι οποίες δίνουν και τον τόνο στην ελληνική.

Τα φρέσκα κεφάλαια

Αυτό που επισημαίνεται πάντως από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι η ανάβαση σε υψηλότερα επίπεδα θα απαιτήσει φρέσκα κεφάλαια, τα οποία όμως δεν είναι εύκολο να κινητοποιηθούν σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον. Το ΧΑ θα χρειαστεί δηλαδή ισχυρούς καταλύτες για να μπορέσει να ξεπεράσει την επιφυλακτικότητα που τροφοδοτούν καθημερινά οι εξελίξεις στο μέτωπο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και τις γεωπολιτικές εντάσεις που κλιμακώνονται τελευταία.

Όπως εξηγεί και η Trader24, τόσο το στενό εύρος διακύμανσης, όσο και η χαμηλή συν/κή δραστηριότητα, δεν βοηθούν στη συναγωγή κάποιου ασφαλούς συμπεράσματος για τη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, η ανάλυση που θέλει τον ΓΔ να αντέδρασε από ενδιαφέρον τεχνικό σημείο, σώζοντας προσώρας την ανοδικότητα των τελευταίων δυόμιση ετών παραμένει ως έχει, με το επόμενο επίπεδο να φαίνεται πέριξ των 840 μονάδων, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας σε Wall Street και ευρωαγορές να σταθεροποιηθούν διατηρώντας θετικό momentum. Ο κίνδυνος θα έρθει κάτω από τις 785 μονάδες, καθώς ενδεχόμενη απώλεια αυτού του επιπέδου θα δώσει το τελικό χτύπημα στους εναπομείναντες αισιόδοξους, ώστε να τα παρατήσουν και να αφήσουν τους πωλητές να παρελάσουν στο άδειο ταμπλό του ΧΑ.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι πιέσεις εντοπίστηκαν σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάν, ενώ σημαντικές ήταν οι απώλειες σε ΑΔΜΗΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι ΟΤΕ, Jumbo, Μυτιληναίος, Eurobank, Motor Oil και ΟΛΠ. Από την άλλη, ο Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 2,64%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, Πειραιώς, Coca Cola και Alpha Bank να κλείνουν με σημαντικά κέρδη. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Quest και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες