Απρόσμενη μείωση που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο κατέγραψαν οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο,  δίνοντας ένα πρώιμο σημάδι ότι μπορεί να αρχίζει να κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στην προσφορά και ζήτηση εργασίας. Τον Ιούλιο αντιστοιχούσαν δύο κενές θέσεις εργασίας για έναν αμερικανό  εργαζόμενο.

Μείωση 10% από τον Ιούλιο

Οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 10,05 εκατομμύρια τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση 10% από τις  11,17 εκατομμύρια κενές θέσεις που είχαν αναφερθεί τον Ιούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας (έκθεση JOLTS). Την έκθεση παρακουλουθεί στενά η Fed, καθώς μια σφιχτή αγορά εργασίας τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Χαμηλό πέντε μηνών για τις αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο εργασίας ήταν πολύ χαμηλότερα από την εκτίμηση της  FactSet, που προέβλεπε 11,1 εκατ. κενές θέσεις εργασίας.

Ο αριθμός των προσλήψεων αυξήθηκε ελαφρώς, ενώ οι συνολικές αποχωρήσεις αυξήθηκαν κατά 182.000. Οι παραιτήσεις αυξήθηκαν κατά 100.000 για τον μήνα και διαμορφώθηκαν σε 4,16 εκατομμύρια.

Ο κλάδος στον οποίο καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση κενών θέσεων εργασίας-236.000- είναι η υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική βοήθεια.  Στις υπόλοιπες υπηρεσίες οι διαθέσιμες θέσεις μειώθηκαν κατά 183.000 και  στο λιανικό εμπόριο κατά 143.000.

Η αγορά εργασίας στο μικροσκόπιο της Fed

Η ευθυγράμμιση της προσφοράς εργασίας με τη ζήτηση αποτελεί μεγάλο στόχο για τη Federal Reserve, η οποία χρησιμοποιεί τις αυξήσεις των επιτοκίων για να επιβραδύνει τη ροή του χρήματος στην οικονομία. Η αγορά εργασίας έχει δείξει μικρή αντίδραση στις κινήσεις της, με τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας να σημειώνουν πρόσφατα χαμηλό πέντε μηνών και το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται στο 3,7%.

Τον Αύγουστο σημειώθηκε σημαντική αύξηση του εργατικού δυναμικού, κατά 786.000 άτομα.

Οι αγορές εξακολουθούν να αναμένουν ότι η Fed θα προωθήσει την τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στην επόμενη συνεδρίασή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή