Ισχυρούς κλυδωνισμούς έφεραν στη Wall Street τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας, καθώς επανέφεραν το σενάριο της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης από τη Federal Reserve και μαζί τους κινδύνους για την ύφεση στην αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 2,10% στις 29.297 μονάδες, ο S&P 500 αημείωσε πτώση 2,80% στις 3.639 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 3,80% στις 10.652 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, το πρώτο διήμερο του Οκτωβρίου ήταν τόσο ισχυρό που συγκράτησε τα θετικά πρόσημα. Ο Dow Jones κέρδη 1,9%, ο S&P 500 κέρδη 1,4% και Nasdaq περιόρισε στο 0,6%.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: Επιβραδύνθηκε η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

Σε χαμηλό 52 εβδομάδων

Έτσι, 59 μετοχές του S&P 500 υποχώρησαν σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων σήμερα, μετά την ισχυρή ανάκαμψη της Δευτέρας και της Τρίτης. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων μετοχών που σημείωσαν νέα χαμηλά 52 εβδομάδων είναι η Meta Platforms, η οποία διαπραγματεύεται σε επίπεδα που δεν έχει δει από τον Ιανουάριο του 2019, η AMD, η οποία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, και η Verizon, η οποία έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της από το 2012.

Διαβάστε ακόμα:  Ελ- Εριάν: Προσέξετε τι εύχεστε για τα επιτόκια

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της εβδομάδας, ανεβαίνοντας στο 3,859%. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διολίσθησε λίγο κάτω από το 3,6%, αφού την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε το 4%, που ήταν το υψηλότερο επίπεδό της απόδοσης από το 2008. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, η οποία είναι και πιο ευαίσθητη στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής, ανήλθε στο 4,302%.

Τα στοιχεία για την ανεργία

Τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για την αγορά εργασίας ανακοινώθηκαν, αλλά θόλωσαν το τοπίο. Και αυτό διότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν χαμηλότερη του αναμενομένου τον Σεπτέμβριο, καθώς δημιουργήθηκαν 263 χιλ. θέσεις, έναντι 275 χιλ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Ωστόσο, ο δείκτης της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,5%, έναντι 3,7% τον Αύγουστο.

Και αυτά τα στοιχεία, επί της ουσίας συντηρούν το σενάριο η Federal Reserve να συνεχίσει τον ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής της, καθώς η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Η αποστολή της Fed είναι η σταθερότητα των τιμών, επομένως τα θετικά μηνύματα που εκπέμπει η αγορά εργασίας αφήνουν επιπλέον χώρο στην κεντρική τράπεζα να μειώσει την προσφορά χρήματος προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνεται από τους αναλυτές είναι ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι σε οριακό σημείο. Σύμφωνα με τον Scott Minerd, παγκόσμιο επικεφαλής επενδύσεων της Guggenheim, ο ρυθμός σύσφιξης της Fed αρχίζει να δημιουργεί ρωγμές στις χρηματοπιστωτικές αγορές κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed σε μια στροφή τις επόμενες εβδομάδες.

“Συμβουλεύουμε τους επενδυτές να παραμείνουν ψύχραιμοι και πειθαρχημένοι και να αποφύγουν να μπουν σε κατάσταση πανικού εν μέσω ανακοινώσεων”, δήλωσε ο Brian Belski της BMO Capital Markets. “Ναι, η αγορά ήταν ευμετάβλητη και η πορεία ήταν σε μεγάλο βαθμό προς τα κάτω τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο S&P 500 θα κλείσει το έτος υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, με τα αποτελέσματα των κερδών του τρίτου τριμήνου να αποτελούν ενδεχομένως καταλύτη για μια πιο βιώσιμη ανάκαμψη της αγοράς”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street