Υπέκυψε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο στις διεθνείς πιέσεις που εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από την αμερικανική αγορά εργασίας, καθώς παρά τις προσπάθειες ενδοσυνεδριακά, στο τέλος διολίσθησε σε αρνητικά εδάφη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ωστόσο, το τριήμερο αρνητικό σερί δεν στάθηκε ικανό να αναιρέσει το ανοδικό ξέσπασμα της Δευτέρας και της Τρίτης, με το ΧΑ να κλείνει την πρώτη θετική εβδομάδα μετά από έξι σερί πτωτικές, με κέρδη 2,67%.

Σήμερα, έκλεισε με απώλειες 0,32% στις 814,06 μονάδες, με τον τζίρο όμως να φτάνει μέχρι τα 43 εκατ. ευρώ, ένα «νούμερο» που συναντάται περισσότερο στις θερινές διαπραγματεύσεις ή σε συνεδρίασης ημιαργίας. Και όπως σχολίασαν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, οι συναλλαγές πρόδωσαν και την δυσκολία των αγοραστών να συνεχίσουν το έργο τους προς την αντίσταση των 840 μονάδων, αλλά και την απουσία πωλητών σε μια αγορά που δείχνει αντοχές στις διεθνείς αναταράξεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ενώ στις διεθνείς αγορές οι αναταράξεις είναι έντονες, το ΧΑ αντιδρά με ψυχραιμία χάνοντας λίγες μονάδες.

Διαβάστε ακόμα: Πιέσεις στις ευρωαγορές μετά τα στοιχεία από τις ΗΠΑ

Ένας ακόμη παράγοντας αβεβαιότητας

Την ίδια ώρα, ένας ακόμη παράγοντας αβεβαιότητας έχει προστεθεί στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αυτός του γεωπολιτικού κινδύνου που μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα. Μέχρι τώρα έχει φανεί ότι το ΧΑ διατηρεί κάποια ψυχραιμία, παρά τις προκλήσεις της γείτονος χώρας, σε αντίθεση με το παρελθόν, αλλά δεν μπορεί να μην παρακολουθεί τις ισορροπίες που διαμορφώνονται τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

Διαβάστε ακόμα: Νέα βουτιά για την Wall Street

Πέραν των παραπάνω όμως, η αγορά σήμερα ανέμενε και την ετυμηγορία του οίκου Fitch για την ελληνική οικονομία. Οι αναλυτές δεν αναμένουν κάποια έκπληξη εφέτος από τους οίκους αξιολόγησης και οι αναβαθμίσεις αναμένονται για το 2023, άρα η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να “έρθει” μετά τις εκλογές. Οι οικονομολόγοι βλέπουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας όμως αναμένεται αμετάβλητη η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας.

Η βραχυπρόθεσμη εικόνα

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Trader24 τόνισε ότι δεν αλλάζει η βραχυπρόθεσμη εικόνα που θέλει τον ΓΔ να έχει ήδη αντιδράσει από τα όρια της ανοδικότητας των τελευταίων 2μιση ετών, κινούμενος προς τις 840 με άξονα περιστροφής τη ζώνη των 785. Η ενδεχόμενη απώλεια του επιπέδου αυτού δεν μπορεί παρά να απειλήσει μακροπρόθεσμες αγοραστικές θέσεις, οι οποίες έχοντας κάνει υπομονή τόσον καιρό πιθανότατα θα αποτραβηχτούν, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, Aegean και Coca Cola ήταν τα μεγαλύτερα βαρίδια της αγοράς, ενώ σημαντικές ήταν και οι απώλειες σε Ελλάκτωρ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Titan και Μυτιληναίο. Πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ, ενώ ανοδικά οι Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Quest, Eurobank, Jumbo, Alpha Bank και ΔΕΗ. Η Εθνική ξεχώρισε με το +2,86% και η ΓΕΚ Τέρνα με το +1,39%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών