Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι βασικές χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, καθώς επηρεάστηκαν και αυτές με τη σειρά τους από τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία συντηρούν το σενάριο της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης από τη Federal Reserve.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,1%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 4,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,05% στις 6.993 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,50% στις 12.284 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,10% στις 5.871 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο FTSE 100 κέρδισε 1,45%, ο DAX σημείωσε άνοδο 1,40%, ενώ τα κέρδη του CAC 40 έφτασαν το 1,90%.

Διαβάστε ακόμα: Νέα βουτιά για την Wall Street

Η αγορά εργασίας

Τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για την αγορά εργασίας ανακοινώθηκαν, αλλά θόλωσαν το τοπίο. Και αυτό διότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν χαμηλότερη του αναμενομένου τον Σεπτέμβριο, καθώς δημιουργήθηκαν 263 χιλ. θέσεις, έναντι 275 χιλ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Ωστόσο, ο δείκτης της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,5%, έναντι 3,7% τον Αύγουστο.

Και αυτά τα στοιχεία, επί της ουσίας συντηρούν το σενάριο η Federal Reserve να συνεχίσει τον ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής της, καθώς η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Η αποστολή της Fed είναι η σταθερότητα των τιμών, επομένως τα θετικά μηνύματα που εκπέμπει η αγορά εργασίας αφήνουν επιπλέον χώρο στην κεντρική τράπεζα να μειώσει την προσφορά χρήματος προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Διαβάστε ακόμα:  Πωλητήριο στο ιστορικό Savoy της Ζυρίχης βάζει η Credit Suisse

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Credit Suisse παρέμεινε στο επίκεντρο, καθώς ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς πιστωτικών τίτλων ύψους 3 δισ. φράγκων. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 5%, καθώς επιβεβαίωσε επίσης ότι πουλάει το διάσημο ξενοδοχείο Savoy Hotel στην οικονομική περιοχή της Ζυρίχης, προκαλώντας κάποιες εικασίες ότι προσπαθεί να βρει ρευστότητα.

Οι μετοχές της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, σημείωσαν άλμα 6,2% χάρη στην είδηση της προόδου στη διαμάχη σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας με τη Nissan, ενώ η γερμανική εταιρεία ηλεκτρονικών ams Osram σημείωσε πτώση 9,7% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση στον Stoxx 600.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, καθώς συνεχίστηκαν οι δυσχέρειες στην προσφορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των παρατεταμένων στρεβλώσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, κάτω από τις προσδοκίες για μείωση 0,5%. Ωστόσο, το μηνιαίο μέγεθος του Ιουλίου αναθεωρήθηκε σε 0% από το προηγούμενο -0,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές