Η Μπαρτσελόνα πλησιάζει στην οριστική διασφάλιση της χρηματοδότησης του Espai Barça, του έργου που περιλαμβάνει την ανάπλαση του «Καμπ Νου». Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων – γράφει η ισπανική ιστοσελίδα Sport – η εταιρεία ελπίζει ότι μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023 θα καταλήξει σε συμφωνία με την Goldman Sachs για δάνειο 1,5 δισ. ευρώ κι έτσι θα προωθήσει πλήρως το πρότζεκτ.

Διαβάστε επίσης – Μπαρτσελόνα – Το φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης του Καμπ Νου

Ένα δάνειο, μεταξύ άλλων, που διαπραγματεύονται και οι δύο οντότητες και που η Μπαρτσελόνα θα υποχρεωθεί να αποπληρώσει τα επόμενα 30 ή 35 χρόνια, αφήνοντας ως εγγύηση τα έσοδα που θα παραχθούν χάρη στην ολοκλήρωση του Espai Barça. Αυτό είναι ένα από τα βασικά κομμάτια των σχεδίων του συλλόγου για την επόμενη δεκαετία και η συμφωνία πλησιάζει στην ολοκλήρωση.

Με την ανάπτυξη του νέου έργου, η Μπαρτσελόνα αναμένει να αποκομίσει τεράστια οφέλη. Θεωρητικά, το Espai Barça θα έφερνε στο σύλλογο τα τρέχοντα έσοδά του, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ, προεξοφλώντας επίσης το ποσό που ο σύλλογος θα πρέπει να επιστρέψει χρόνο με το χρόνο στην Goldman Sachs.

Έτσι, τις επόμενες εβδομάδες ο σύλλογος ελπίζει να μπορέσει να λάβει πλήρη χρηματοδότηση, ώστε το έργο να αρχίσει να μετουσιώνεται σε πραγματικότητα και όχι απλώς μια ιδέα. Αυτό το δάνειο θα έχει λάβει το πράσινο φως μέχρι τον Ιανουάριο του 2023.

Δικαιώματα ονομασίας

Εκτιμάται ότι συνολικά η νέα Espai Barca θα παρέχει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα έσοδα κάθε χρόνο, πιθανώς ακόμη και διπλάσια ανάλογα με τα δικαιώματα ονομασίας.

Η Goldman Sachs έχει αναλάβει μεγάλο μέρος του δανεισμού αλλά και την συγκέντρωση των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν, αν και σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συλλόγου, Χουάν Λαπόρτα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προταθεί και στα απλά μέλη της ομάδας να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του project.

Σημειώνεται πως η πανδημία επέφερε σημαντικό πλήγμα στα οικονομικά της Μπάρτσα. Έκθεση, τον περασμένο Μάρτιο, εντόπισε υποχρέωσεις ύψους 1,35 δισ. ευρώ, με τα έξοδα μισθοδοσίας να έχουν αυξηθεί κατά 61% μέσα στην τελευταία τριετία, το διοικητικό κόστος να είναι αυξημένο κατά 56% και το χρηματοπιστωτικό κόστος κατά 600%! Η δύσκολη οικονομική της κατάσταση ήταν, εξάλλου, ένας από τους λόγους που οι Μπλαουγκράνα αναγκάστηκαν να αφήσουν τον σταρ τους, τον Λιονέλ Μέσι, να φύγει και να μετακομίσει στη γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν.

Πάντως, η FC Barcelona ελπίζει πως τα έσοδα θα ανακάμψουν ειδικά δε, μετά και την ανακαίνιση αποφέροντας επιπλέον 200 εκατ. ευρώ ετησίως χάρη στην προσέλκυση νέων επισκεπτών, οπαδών, αλλά και χορηγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι