Πριν από περίπου ενάμιση μήνα τα μέλη της Μπαρτσελόνα ψήφισαν υπέρ της αύξησης κεφαλαίου για την συγκέντρωση χρημάτων για την ανακαίνιση του Καμπ Νου και χθες Τετάρτη, η καταλανική ομάδα παρουσίασε τα σχέδιά της για το φιλόδοξο αυτό project ύψους 1,5 δισ. ευρώ που φέρει την ονομασία «Espai Barca».

Το σχέδιο προβλέπει την ανάπλαση του εμβληματικού γηπέδου και της γύρω περιοχής και οι εργασίες θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθούν πράγμα που σημαίνει ότι η ομάδα θα περάσει μια σεζόν παίζοντας μακριά από το παραδοσιακό της σπίτι.

Το έργο Espai Barca περιλαμβάνει επίσης την πώληση των δικαιωμάτων ονομασίας του γηπέδου και η Μπαρτσελόνα αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορους πιθανούς εταίρους για συμφωνίες διάρκειας μεταξύ 10 και 20 ετών.

Ο εκσυγχρονισμός του Camp Nou προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2025, ενώ δεν υπάρχουν καθορισμένες ημερομηνίες για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις, που θα περιλαμβάνουν γραφεία, ξενοδοχείο, πολυαθλητικό περίπτερο και προπονητικό κέντρο.

Τον πρώτο χρόνο των εργασιών, η πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα θα συνέχιζε να παίζει στο γήπεδο, έστω και με μερικό κλείσιμο, μετά τη δεύτερη θα έπρεπε να παίξει αλλού, πριν επιστρέψει την τρίτη και τέταρτη χρονιά, ξανά, με κάποια τμήματα κλειστά.

Οικονομικό κόστος

Τα μέλη της Μπαρτσελόνα καλούνται να υποστηρίξουν την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου να ζητήσουν δάνειο έως και 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για το έργο, ωστόσο, ο σύλλογος πιστεύει ότι ο ανακαινισμένος χώρος τελικά θα πληρωθεί χάρη στα αυξημένα εμπορικά έσοδα.

Δικαιώματα ονομασίας

Ο σύλλογος ελπίζει ότι η πώληση των δικαιωμάτων ονομασίας του γηπέδου θα βοηθήσει επίσης να πληρωθεί για το έργο νωρίτερα. Εκτιμάται ότι συνολικά η νέα Espai Barca θα παρέχει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα έσοδα κάθε χρόνο, πιθανώς ακόμη και διπλάσια ανάλογα με τα δικαιώματα ονομασίας.

Η Goldman Sachs έχει αναλάβει μεγάλο μέρος του δανεισμού αλλά και την συγκέντρωση των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν, αν και σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συλλόγου, Χουάν Λαπόρτα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προταθεί και στα απλά μέλη της ομάδας να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του project.

Σημειώνεται πως η πανδημία επέφερε σημαντικό πλήγμα στα οικονομικά της Μπάρτσα. Έκθεση, τον περασμένο Μάρτιο, εντόπισε υποχρέωσεις ύψους 1,35 δισ. ευρώ, με τα έξοδα μισθοδοσίας να έχουν αυξηθεί κατά 61% μέσα στην τελευταία τριετία, το διοικητικό κόστος να είναι αυξημένο κατά 56% και το χρηματοπιστωτικό κόστος κατά 600%! Η δύσκολη οικονομική της κατάσταση ήταν, εξάλλου, ένας από τους λόγους που οι Μπλαουγκράνα αναγκάστηκαν να αφήσουν τον σταρ τους, τον Λιονέλ Μέσι, να φύγει και να μετακομίσει στη γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν.

Πάντως, η FC Barcelona ελπίζει πως τα έσοδα θα ανακάμψουν ειδικά δε, μετά και την ανακαίνιση αποφέροντας επιπλέον 200 εκατ. ευρώ ετησίως χάρη στην προσέλκυση νέων επισκεπτών, οπαδών, αλλά και χορηγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι