Θεία Λειτουργία το… κολατσιό

Προβληματισμός επικρατεί και στην Εκκλησία για την ενεργειακή κρίση καθώς οι χιλιάδες ναοί σε όλοι την Ελλάδα είναι από τα πιο σπάταλα κτίρια.

Πολυέλαιοι, φώτα, αιρ κοντίσιον, θέρμανση «καίνε» πολλή ενέργεια και ανεβάζουν τους λογαριασμούς, τους οποίους δυσκολεύονται να πληρώσουν οι ναοί.

Ετσι, η μία μετά την άλλη οι Μητροπόλεις παίρνουν μέτρα ενόψει του χειμώνα. Μαθαίνουμε ότι ένα από τα μέτρα που σκέφτονται είναι να ξεκινούν οι θείες λειτουργίες αργότερα, όχι δηλαδή νωρίς το πρωί όπου θα χρειάζεται περισσότερη θέρμανση για να ζεσταθούν οι εκκλησίες.

Διαβάστε επίσης – H επιδότηση στο ντίζελ, η Κυριακή 2 Απριλίου, ο Χότζας του χειμώνα και οι έλεγχοι που δεν γίνονται

Κατά το… κολατσιό με λίγα λόγια όταν και θα έχει ζεστάνει η μέρα και δεν θα παγώνουν οι πιστοί μέσα στις… παγωμένες εκκλησίες.

Και φυσικά θα μένουν κλειστοί οι πολυέλαιοι προκειμένου να γίνει εξοικονόμηση ρεύματος.

Μάλλον με… κρυφά σχολειά θα μοιάζουν οι εκκλησίες αυτόν τον χειμώνα και μόνο με φυσικό φως θα φωτίζονται…

Διαβάστε επίσης – Μητσοτάκης για diesel κίνησης: Παράθυρο για νέα στήριξη

Η πιο παλιά ελιά στον κόσμο είναι στους Αγίους Αναργύρους

Πολλοί δεν το γνωρίζουν, το μάθαμε κι εμείς με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου West Run στον δήμο Καματερού – Αγίων Αναργύρων.

Ξέρετε ότι στους Αγίους Αναργύρους υπάρχει, όπως λένε και επίσημοι φορείς, η αρχαιότερη ελιά του κόσμου, ηλικίας 2.500 ετών;

Διαβάζουμε:

Η Ελιά του Πεισίστρατου είναι το αρχαιότερο ελαιόδενδρο παγκοσμίως, μιας και μετρά 2.500 ύπαρξης. Βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης των Αγίων Αναργύρων, στην οδό Πεισιστράτους και αποτελεί σημείο κατατεθέν.

Σύμφωνα με τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Αθήνας – Πειραιά, το 1919 η Αρχαιολογική Υπηρεσία εντόπισε δύο απομεινάρια του πανάρχαιου ελαιώνα των Αθηνών. Το ένα από αυτά είναι η Ελιά του Πεισίστρατου. Πρόκειται για δέντρο ηλικίας μεγαλύτερης των 2.500 ετών, που διασώζεται ακμαίο στον περίβολο της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων.

Προέρχεται από τον ελαιώνα του Πεισίστρατου, τυράννου των Αθηνών (560-527 π.Χ.) και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Ο Πεισίστρατος θεωρείται εκείνος που φρόντισε για τη διάδοση της ελιάς ως παραγωγικού δέντρου στην Αττική, η οποία «ψιλή και άδενδρος ούσα» κατεφυτεύθει με ελαιόδεντρα «Πεισιστράτου προστάξαντος». Με εντολή του οι ακτήμονες πολίτες έβγαιναν στους αγρούς ενωμένοι και φύτευαν ελαιόδεντρα, δημιουργώντας «πέλαγος» ολόκληρο ελαιοδέντρων σε όλη την Αττική.

Η Πλατεία της Ελιάς του Πεισίστρατου ανακαινίστηκε πρόσφατα από τη νέα Δημοτική Αρχή όπου διοργανώνονται με επιτυχία θεατρικές παραστάσεις και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Και αναρωτιέται κανείς. Εχουμε πράγματι ένα τέτοιο «μνημείο» λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί τουριστικά;

Εξοικονομώ… αλλά δεν έχει απόθεμα η αγορά

Όταν ανακοινώνονται προγράμματα, καλά για τους πολίτες, θα πρέπει να υπάρχει και προετοιμασία. Κι όταν αυτά τα προγράμματα αφορούν σε διάθεση χιλιάδων προϊόντων, καλό θα είναι να ξέρουν οι αρμόδιοι ότι θα υπάρχει και διαθεσιμότητα στην αγορά.

Αλλιώς το πρόγραμμα δεν… τσουλάει.

Και δεν τα λέει η στήλη αυτά. Οι μηχανικοί του ΤΕΕ τα λένε με επιστολή τους στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα, με την οποία αναφέρονται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Σπουδαίο πρόγραμμα, δε λέει κανείς, όμως, οι μηχανικοί λένε ότι δεν μπορεί η αγορά να το υποστηρίξει. Αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν φωτοβολταϊκά πάνελ και αντλίες θέρμανσης καθώς και inverters για να καλύψουν τα νοικοκυριά που μπήκαν στο πρόγραμμα.

Οι καθυστερήσεις μπορεί να φτάσουν τους 3 ή 4 μήνες καθώς στην πλειονόητά τους οι πολίτες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα θέλουν να βάλουν αυτά τα συστήματα για τη θέρμανση των σπιτιών τους.

Το πρόγραμμα όπως λένε οι μηχανικοί από Πελοπόννησο και Ήπειρο, εμποδίζεται τόσο από τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην παράδοση των απαιτούμενων υλικών, όσο και από την εκτίναξη των τιμών, στοιχεία που καθιστούν ανέφικτη την ολοκλήρωση των εγκεκριμένων εργασιών και για αυτό ζητούν παράταση, τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2023.

Όπως σημειώνουν οι μηχανικοί, είναι άδικη και επιβαρυντική η μη υλοποίηση του προγράμματος για αρκετές κατοικίες και επιχειρήσεις, οι οποίες ενώ έχουν προχωρήσει σε παραγγελίες συνεχίζουν να μην γνωρίζουν πότε θα παραλάβουν τα υλικά.

Για να δούμε. Το «Εξοικονομώ» για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα μπορέσει να το στηρίξει η αγορά, που σημειωτέον, κυριαρχείται από ελληνικές εταιρείες;

Οι προτάσεις Ανδρουλάκη για την ενεργειακή κρίση

Γυρίζει σελίδα το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως όλα δείχνουν. Αν και δεν αφήνει την υπόθεση των υποκλοπών και ποντάρει στη διεθνοποίηση του σκανδάλου, εντούτοις στρέφεται στο βασικό ζήτημα που απασχολεί τους πάντες. Την ενεργειακή κρίση.

Και γι’ αυτό το λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήγε στο Βερολίνο, στο συνέδριο των ευρωπαίων σοσιαλιστών και μίλησε με σημαντικούς ηγέτες. Και με τον πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, και με τον γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτε και με τον Πρόεδρο του SPD, Λαρς Κλιγκμπάιλ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης και απ’ ότι λένε οι πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα τις εξειδικεύσει και θα είναι στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ζήτησε να δημιουργηθεί ένα νέο ταμείο ανάκαμψης όπου χρήματα με τη μορφή επιδοτήσεων θα δοθούν σε ευάλωτα νοικοκυριά ενώ πρότεινε να γίνει μια κοινή παραγγελία φυσικού αερίου ώστε να πέσει η τιμή του.

Δίκτυο – ανάσα στην Ανατολική Αττική

Πολλά συμβαίνουν στην ευρύτερη ζώνη της οικονομίας. Ορισμένα, ανεξαρτήτως μεγέθους, βάρους και επιδραστικότητας, παρουσιάζονται πομπωδώς και δημιουργούν εντυπώσεις, συνήθως μικρής διάρκειας. Ωστόσο εξελίσσονται πρωτοβουλίες και έργα εξαιρετικά που δεν τυγχάνουν ανάλογης δημοσιότητας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας κεφαλαιώδους σημασίας για την ευρύτατη ζώνη της Ανατολικής Αττικής επενδυτικής πρωτοβουλίας της ΕΥΔΑΠ. Σχεδόν αφανώς λοιπόν η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ υπό τον κ. Χαράλαμπο Σαχίνη «τρέχει» στην κυριολεξία την ανάπτυξη ενός νέου δικτύου αποχέτευσης 1.300 χιλιομέτρων στην Ανατολική Αττική, συνοδευομένου από νέα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ!

Το όλο έργο θα αναβαθμίσει την Ανατολική Αττική εξυπηρετώντας 400.000 κατοίκους. Τα λύματα θα συλλέγονται, θα αποκαθαίρονται και θα αποδίδονται στους δήμους και στις κοινότητες της Ανατολικής Αττικής για το πότισμα δημόσιων πάρκων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ηδη κατασκευάζονται σχετικά δίκτυα σε Γλυκά Νερά, Παλλήνη, Γέρακα, Ανθούσα, Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη, Νέο Βουτζά, Πικέρμι, Ντράφι, Διώνη, Νέα Μάκρη, Ζούμπερι, Αγία Μαρίνα και Μαραθώνα.

Σε διαδικασία διαγωνισμών ανάθεσης βρίσκονται τα έργα κατασκευής σε Σπάτα, Αρτέμιδα, Καπανδρίτι, Αφίδνες και οικισμού Παιανίας, ενώ διαγωνισμοί για οριστικοποίηση των μελετών βρίσκονται σε εξέλιξη για Λεοντάρι, Κάντζα, νότια ακτή Σαρωνικού, Βαρνάβα και Κίτσι του Δήμου Κρωπίας. Αντιστοίχως η ΕΥΔΑΠ θα κατασκευάσει αγωγό για μεταφορά διυλισμένου ύδατος από την Ψυττάλεια στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ.

Γενικώς μπορεί να πει κανείς ότι η ΕΥΔΑΠ, έπειτα από πολλά χρόνια υποβάθμισης, εξελίσσεται σε κρίσιμο κρίκο ανάπτυξης στην ευρύτατη ζώνη της Αττικής αποδίδοντας μεγάλα έργα, ικανά να πολλαπλασιάσουν την αξία της ταχέως αναπτυσσόμενης περιοχής. Μακάρι και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις να βρουν τον δρόμο που τους αρμόζει.

Τα POS, οι ταμειακές και η φοροδιαφυγή

Εχει τύχει σε όλους. Αγοράζεις ένα προϊόν, πληρώνεις με κάρτα, παίρνεις το χαρτάκι από το POS αλλά κανονική απόδειξη… γιοκ. Είτε βαριέσαι να περιμένεις πότε θα αξιωθεί ο επιχειρηματίας να σου δώσει, είτε πιστεύεις ότι η απόδειξη του POS αρκεί, η ουσία είναι ότι η ταμειακή δεν κόβει απόδειξη.

Και η φοροδιαφυγή καλά κρατεί σ’ αυτή τη χώρα. Αποφάσισε το κράτος, λοιπόν, να κάνει το αυτονόητο. Να συνδεθούν υποχρεωτικά οι ταμειακές μηχανές με τα μηχανήματα υποδοχής καρτών ώστε να βγαίνουν αυτόματα και τα δύο χαρτάκια – αποδείξεις και να μειωθεί δραστικά η φοροδιαφυγή.

Φευ. Αντί για τις αρχές του 2023 μετατίθεται η διασύνδεση ένα εξάμηνο μετά, δηλαδή αρχές Ιουνίου του επόμενου έτους. Ετσι λένε οι αρμόδιες αρχές διότι στην Ελλάδα ζούμε. Κάτι οι εκλογές που θα έχουμε, κάτι δήθεν δεν πρόλαβαν οι 500 χιλιάδες επιχειρήσεις να προετοιμαστούν, κάτι που θα ξεκινά η τουριστική περίοδος, όλο και κάποια παράταση θα δοθεί.

Και ύστερα διαμαρτυρόμαστε γιατί δε μειώνεται ο ΦΠΑ, γιατί δεν υποχωρεί ο φόρος κατανάλωσης, γιατί πληρώνουμε πολλούς φόρους κ.λπ.

Πάντως, διαβάστε το νέο χρονοδιάγραμμα κι εδώ είμαστε να δούμε αν θα εφαρμοστεί κατά γράμμα:

Μέχρι τέλος 2022 θα εκδοθεί η απόφαση για την αλλαγή των προδιαγραφών λειτουργίας των λοιπών Φ.Η.Μ.

Από τις 10-1-2023 έως τις 31-3-2023 οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακές μηχανές και POS θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν τα vouchers προκειμένου να αναβαθμίσουν τις ταμειακές μηχανές τους.

Από την 1-4-2023 έως τις 31-5-2023 σχεδιάζεται η διασύνδεση των αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών με τα POS από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έχουν λάβει τα vouchers.

Από την 1-6-2023 μέχρι τις 31-8-2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν λοιπούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για να λάβουν vouchers προκειμένου να αντικαταστήσουν τους μηχανισμούς με νέου τύπου που θα μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS.

Από την 1-9-2023 έως τις 30-11-2023 σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των λοιπών Φ.Η.Μ. με τα POS.

Ο Σάλλας μπαίνει, η Παγκρήτια αισιοδοξεί

Ανεμος αισιοδοξίας πνέει στην Παγκρήτια Τράπεζα για την εν εξελίξει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 99 εκατ. ευρώ. Την Παρασκευή, λίγες ημέρες μετά τη συγκέντρωση 35 εκατ. ευρώ στην πρώτη φάση της διαδικασίας, ο Μιχάλης Σάλλας με δήλωσή του προανήγγειλε τη συμμετοχή της Lyktos Group την οποία ελέγχει, στην αύξηση κεφαλαίου κατά το ποσοστό της 20%. Με τον τρόπο αυτόν θα διατηρήσει τον ρόλο της ως βασικού μετόχου και στρατηγικού επενδυτή στην τράπεζα.

Με την εισφορά των 20 εκατ. ευρώ από την πλευρά Σάλλα, μειώνεται το ποσό που πρέπει να συγκεντρωθεί από τρίτους στα περίπου 44 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Παγκρήτιας έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με ειδικούς επενδυτές, επιχειρηματίες, εφοπλιστές και funds για την άντλησή τους μέχρι τις 27/10 που εκπνέει η προθεσμία για την πώληση των αδιάθετων μετοχών, οι οποίες προέκυψαν μετά τον πρώτο γύρο της έκδοσης.

Εφόσον το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, η τράπεζα θα καταστεί ο πέμπτος μεγαλύτερος πόλος στην εγχώρια αγορά, μετά τη φιλική συγχώνευση με την Τράπεζα Χανίων και την εξαγορά του υποκαταστήματος της HSBC στην Ελλάδα.

Η Ουκρανία μηνύει την Total

Μήνυση για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου κατατέθηκε στο Παρίσι εις βάρος της TotalEnergies, η οποία κατηγορείται ότι συνέχισε να εκμεταλλεύεται ένα κοίτασμα στη Ρωσία και επέτρεψε την παραγωγή καυσίμου που χρησιμοποιήθηκε τελικά από ρωσικά αεροπλάνα που εμπλέκονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία, κάτι που ο όμιλος αμφισβητεί. Σύμφωνα με τον Μικροοικονομικό των Νέων, η μήνυση κατατέθηκε στη γαλλική αντιτρομοκρατική εισαγγελία, που είναι αρμόδια για τα εγκλήματα πολέμου, από την ένωση Darwin Climax Coalition με έδρα το Μπορντό, η οποία λέει πως εργάζεται για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την υπεράσπιση πληθυσμών που πλήττονται από τη βιομηχανία, και από την ουκρανική ένωση Razom we stand, η οποία ζητάει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία. Η γιγάντια γαλλική εταιρεία υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πρόκειται για κατηγορίες «εξωφρενικές», «δυσφημιστικές» και «αβάσιμες».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories