Αυξήσεις πάνω από 20% για ανανέωση μισθωτηρίων

Μια ιστορία θα σας διηγηθώ για να καταλάβετε την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων, και ειδικότερα στις ενοικιάσεις διαμερισμάτων στην Αθήνα.

Μια οικογένεια νοικιάζει σπίτι 70 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια αντί του ποσού των 500 ευρώ. Το διαμέρισμα το έχει από τις αρχές του 2020 κι έχει υπογράψει τριετές συμβόλαιο. Ξεκινά, λοιπόν, τη συζήτηση με τον ιδιοκτήτη για ανανέωση για άλλα τρία χρόνια. Που να ψάχνει τώρα άλλο ακίνητο, είναι και οι τιμές στα ύψη, οπότε θέλει να μείνει εκεί που είναι.

Και ξέρετε τι τους είπε ο ιδιοκτήτης; «Να υπογράψουμε νέο συμβόλαιο, αλλά θέλω αύξηση 30%, δηλαδή από αρχές 2023 θα μου δίνετε 650 ευρώ».

Σοκ οι νοικάρηδες. Κι αρχίζοντας να ψάχνουν για άλλο σπίτι αντιλαμβάνονται ότι τα νοίκια έχουν… ξεφύγει σε όλη την Αθήνα. Οι ανανεώσεις συμβολαίων γίνονται με αυξήσεις από 20% και πάνω, ακόμη και για παλαιά σπίτια ενώ βαράνε το κεφάλι τους όσοι ιδιοκτήτες έκλεισαν συμβόλαια με χαμηλά μισθώματα και πρέπει να περιμένουν τη λήξη για να απαιτήσουν μεγαλύτερο ενοίκιο.

Η κατάσταση είναι δραματική πάντως για όποιον θέλει να ενοικιάσει αυτή την περίοδο σπίτια από 60 έως 100 τ.μ. Για τα μεγαλύτερης επιφάνειας διαμερίσματα τα μισθώματα είναι σε πιο λογικά επίπεδα.

Αλλά δεν έχει λογική π.χ. να ζητά κάποιος για επιπλωμένο σπίτι 70 τ.μ. μηνιαίο μίσθωμα 1.200 ευρώ!

Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί

Η υπόθεση με τις απάτες σε βάρος πολιτών με email, μηνύματα και άλλες ειδοποιήσεις από –υποτίθεται- δημόσιες υπηρεσίες, έχει πάρει διαστάσεις. Και δεν είναι καθόλου τυχαία η επείγουσα ειδοποίηση της ΑΑΔΕ προς τους φορολογούμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Αυτή τη φορά η ΑΑΔΕ έστειλε το εξής μήνυμα:

Παρακαλούμε για την άμεση προσοχή σας σε ηλεκτρονική αλληλογραφία που αποστέλλεται και αναγράφει ότι “η Εφορία υπολόγισε την φορολογική σας δήλωση και δικαιούστε επιστροφή φόρου”.

Πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων.

Για την προστασία σας:

1. ΜΗΝ ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος

2. ΜΗΝ επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)

3. Διαγράψετε ΑΜΕΣΩΣ το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

Φαίνεται ότι κάποιοι «ψαρεύουν» ανυποψίαστους πολίτες που πιστεύουν ότι έχουν επιστροφή φόρου, αγνοώντας ότι Οκτώβριο μήνα δεν θα μπορούσε η εφορία να στείλει ένα τέτοιο μήνυμα. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να «μολυνθούν» ηλεκτρονικές συσκευές και να υποκλαπούν κωδικοί που «ξεκλειδώνουν» κάρτες κλπ.

Το Ευκλείδειο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ

Σχεδόν… εξαφανισμένος είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πλην ίσως κάποιων προσωπικών του παρεμβάσεων και μιας συνέντευξης που έδωσε στο OT Forum από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός δείχνει να έχει μπει στο «ψυγείο» από τον πρωθυπουργό.

Όμως, ο κ. Τσακαλώτος έχει πολύ καλές ιδέες που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν στην Κουμουνδούρου, τώρα που προσπαθούν να φτιάξουν ένα αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα.

Φαίνεται, πάντως, ότι στο περιβάλλον του προέδρου κ. Τσίπρα έχει επικρατήσει η αντι-Ευκλείδης γραμμή η οποία έχει «χρεώσει» – αδίκως, στον πρώην υπουργό Οικονομικών, την οικονομική πολιτική μετά το 2015 και κυρίως το «ξεζούμισμα» της μεσαίας τάξης.

Πολλοί δεν βλέπουν με καλό μάτι τον κ. Τσακαλώτο, ένα κλίμα που έχει περάσει και στο γραφείο του κ. Τσίπρα με τις σχέσεις των δύο ανδρών να είναι «παγωμένες».

Μάλιστα οι κακές γλώσσες λένε πως η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ δεν είχε τίποτε από Τσακαλώτο, ο οποίος απλά παρακολουθούσε.

Για να δούμε. Στο δρόμο προς τις κάλπες θα επιστρατεύσουν τον πολύπειρο οικονομολόγο ή θα μείνουν με τους μαθητευόμενους μάγους;

Τι φοβάται η Ελλάδα από την Τουρκία

To σκωτσέζικο ντους που επιλέγει η τουρκική πλευρά στις σχέσεις της με την Ελλάδα θα συνεχιστεί, λένε διπλωματικές πηγές στην Αθήνα. Ενώ δηλαδή από τη μια δείχνουν να θέλουν επικοινωνία, συζητήσεις, κόκκινα τηλέφωνα, από την άλλη επιμένουν στην επιθετική ρητορική η οποία θα συνεχιστεί σίγουρα και τους επόμενους μήνες.

Αν κι αυτό δεν ενοχλεί ιδιαίτερα την Ελλάδα, καθώς έχουν μάθει τα «χούγια» της Τουρκίας, στην κυβέρνηση έχουν μια σειρά από σενάρια στο μυαλό τους. Σενάρια πολέμου κατά κύριο λόγο καθώς δείχνουν να μην αποπροσανατολίζονται από τα «παιχνίδια» της γείτονος.

Κατ’ αρχάς δεν πρέπει να διαφεύγει το εξής: Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι για το άνοιγμα του «παραθύρου» επικοινωνίας επελέγη η συνάντηση των υπουργών Αμυνας, Παναγιωτόπουλου και Ακάρ. «Αυτό έχει τη σημειολογία του. Δεν πήγαν οι Δένδιας και Τσαβούσογλου, αλλά οι… αρχηγοί του στρατού επί της ουσίας. Κάτι δείχνει», λένε οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Το δεύτερο που εξετάζουν στην Αθήνα είναι το σενάριο του τουρκικού χτυπήματος μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα, αυτό το διάστημα των 65 ημερών δηλαδή όπου θα έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Κανείς δε θα απέκλειε μια «ύπουλη» ενέργεια της Τουρκίας, είτε στην ελληνική ΑΟΖ είτε η δημιουργία θερμού επεισοδίου σε κάποιο νησί.

Να μείνουν δύο υπουργοί ακλόνητοι

Και με την παραπάνω σκέψη έχει πέσει στο τραπέζι η διατήρηση στη θέση τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια των εκλογών, των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών, κ. Παναγιωτόπουλου και Δένδια. Ετσι θα δοθεί ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν επαναπαύτηκε, αλλά το κυριότερο ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μια μείζονα κρίση σε αυτή τη «νεκρή» ζώνη των εκλογών.

Τα 12 μίλια και η αντίδραση της Αγκυρας

Κανείς δεν ξεχνά, βεβαίως και την υπόθεση των 12 μιλίων, αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, casus belli για την Τουρκία. Οι πληροφορίες λένε ότι το σχέδιο για επέκταση νοτίως της Κρήτης είναι έτοιμο και κάποια στιγμή θα ενεργοποιηθεί, σε ουδέτερο χρόνο.

Η Αγκυρα περιμένει αυτή την επέκταση και ίσως να μην αντιδράσει έντονα. Κάτι που θα κάνει, όμως, αν η Ελλάδα επεκτείνει και ανατολικά της Κρήτης ή αν τα 12 μίλια μετρηθούν από τη Γαύδο. Τότε είναι σίγουρο ότι η Τουρκία θα…  βγει από τα ρούχα της.

Οσο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Οι ντροπιαστικές εικόνες με τους γυμνούς μετανάστες δείχνουν ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να εργαλειοποιεί ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να είναι ευρωπαϊκό, όχι μόνο ελληνικό.

Οι επενδυτές «βλέπουν» τα εθνικά θέματα

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά για τα εθνικά θέματα, θα αναρωτηθεί κανείς. Πέραν της σημασίας που έχουν για τη χώρα, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για την οικονομία, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη της Ελλάδας. Όπως έλεγε στη στήλη διευθύνων σύμβουλος εταιρείας, «η επιχειρηματική κοινότητα, εντός κι εκτός Ελλάδας, παρακολουθεί τις διπλωματικές εξελίξεις και το μπρα ντε φερ με την Τουρκία. Οι επενδυτές θέλουν ηρεμία, κι όχι αναταραχές που θα προκαλέσουν πρόβλημα στον σχεδιασμό τους. Οσο επικρατεί ένα κλίμα ανασφάλειας, ένα σκηνικό πολεμικό στο Αιγαίο, τόσο προβληματίζονται για το πώς θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στρατηγικά στην Ελλάδα».

Και όμως μας έλεγε επίσης, οι κατασκευές, οι υποδομές, ο τουρισμός και γενικότερα οι επενδύσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα είναι αυτές που πλήττονται από το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί σε γεωπολιτικό επίπεδο, αλλά ιδιαίτερα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Ανασχηματισμός και δυσκολίες στο ΠΑΣΟΚ

Ερχεται ανασχηματισμός μαθαίνουμε. Όχι όμως στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά στο ΠΑΣΟΚ καθώς κάποια πρόσωπα φαίνεται να μην ικανοποιούν την ηγεσία του κόμματος. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί προβληματισμός για πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης, εντός κι εκτός Βουλής. Στελέχη κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη «δείχνουν» πρόσωπα που έχουν διαφορετική γραμμή από αυτήν που έχει χαραχτεί. Αλλά και βουλευτές που έχουν χάσει κάθε επαφή με τον πρόεδρο και μάλιστα σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους δείχνουν να αναλαμβάνουν το ρόλο της σκληρής εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Οι ίδιοι λένε μάλιστα ότι θα περιμένουν τις εκλογές και το ποσοστό που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ για να… ξεσπαθώσουν.

Αυτές οι ημέρες θα περάσουν στο κόμμα με στεναχώρια και περισυλλογή λόγω της επετείου από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Όμως, ο ένας χρόνος από την αλλαγή ηγεσίας κρύβει πολλές προκλήσεις, συγκρούσεις και αλλαγές.

Η κίνηση της Ιντρακάτ με Ellington και η Μύκονος

Εγραφε η στήλη πριν από μερικές ημέρες ότι γίνονται ενδιαφέροντα πράγματα στο real estate. Εξαγορές ακινήτων, συμμαχίες εταιρειών, νέα projects που δρομολογούνται, με τον τουρισμό να είναι στην πρώτη γραμμή.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας της Intrakat με την Ellington Solutions, θυγατρική της Ellington Management Group, που έχει επικεφαλής στην Ελλάδα την κυρία Ειρήνη Μαραγκουδάκη, είναι μια κίνηση που μπορεί να φέρει πολλές δράσεις από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ellington θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την βέλτιστη αξιοποίηση ακινήτων της Ιntrakat αλλά και των μελλοντικών επενδύσεων της, ενώ η Intrakat θα γίνει ο στρατηγικός συνεργάτης του fund για όσα ακίνητα διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο του και θελήσει να τα αξιοποιήσει. Μένει να δούμε που θα «χτυπήσει» αυτή η συμμαχία σε πρώτη φάση. Όμως, μαθαίνουμε ότι η Intrakat ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις. Όπως για παράδειγμα στην αξιοποίηση οικοπέδου που αγόρασε στην Ελιά της Μυκόνου και στο οποίο θα κατασκευάσει βίλα 440 τ.μ. Και δεν είναι η μοναδική καθώς έχει αναπτύξει άλλες τρεις στο νησί.

Μια ακόμη κίνηση πάντως, διαφορετική από τις άλλες είναι η κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος 200 κλινών που θα απευθύνεται στους εργαζόμενους στη Μύκονο. Η μεγάλη ζήτηση για καταλύματα από ανθρώπους που μένουν κι εργάζονται τουλάχιστον έξι μήνες στο νησί, δίνει σιγουριά ότι το project θα είναι επιτυχημένο.

Κάτι σαν… εργατικές κατοικίες δηλαδή, όχι κάποιο πολυτελές συγκρότημα σαν κι αυτά που ξέρουμε, αλλά σίγουρα ιδιαίτερα απαραίτητο. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι κι άλλες εταιρείες σχεδιάζουν να αναπτύξουν καταλύματα για εργαζόμενους, όχι μόνο στη Μύκονο, αλλά και σε άλλα νησιά με τουρισμό μεγάλης διάρκειας, όπως η Σαντορίνη και η Κρήτη.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories