«Πάγωσαν» την παραγωγή της Maiden Pharmaceuticals, φαρμακευτικής εταιρείας με έδρα το Νέο Δελχί, οι αρχές της Ινδίας, μετά από έκθεση του Π.Ο.Υ. η οποία αναφέρει ότι σιρόπια για βήχα και κρυολόγημα που εξάγονται στη Γκάμπια μπορεί να συνδέονται με το θάνατο δεκάδων παιδιών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι θάνατοι 69 παιδιών στην Γκάμπια αποτέλεσαν πλήγμα για τη φαρμακευτική βιομηχανία της Ινδίας, της οποίας οι εξαγωγές υπερδιπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία φτάνοντας τα 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Διαβάστε επίσης: Γκάμπια: Αντιβηχικό σιρόπι «ύποπτο» για τον θάνατο δεκάδων παιδιών – Στο στόχαστρο ινδική εταιρεία

Παράβαση των κανόνων

Οι ινδικές αρχές επιθεώρησαν το κύριο εργοστάσιο της Maiden στο κρατίδιο Χαριάνα τέσσερις φορές αυτόν τον μήνα και δήλωσαν ότι ανέστειλαν όλες τις δραστηριότητες παραγωγής της την Τρίτη, αφού διαπίστωσαν ότι η εταιρεία παρασκεύαζε και δοκίμαζε φάρμακα κατά παράβαση των κανόνων «σε όλες τις δραστηριότητες παραγωγής και δοκιμής».

Γνωστή ως «φαρμακείο του κόσμου», η Ινδία προμηθεύει το 45% όλων των γενόσημων φαρμάκων στην Αφρική.

«Λόγω της σοβαρότητας των παραβάσεων που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας και του δυνητικού κινδύνου για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του παραγόμενου φαρμάκου, όλες οι δραστηριότητες παρασκευής της εταιρείας διακόπτονται με άμεση ισχύ», αναφέρεται σε διαταγή των ομοσπονδιακών και κρατικών ρυθμιστικών αρχών φαρμάκων της Χαριάνα.

Τα φάρμακα που εξήχθησαν στη Γκάμπια παρασκευάστηκαν από τη Maiden σε μία μόνο παρτίδα τον περασμένο Δεκέμβριο στο κύριο εργοστάσιό της, με ημερομηνία λήξης χρήσης τον Νοέμβριο του 2024.

Έρευνα

Κορυφαίος Ινδός αξιωματούχος του τομέα της υγείας, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί παραπτώματα, αλλά και ότι είναι σημαντικό να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη στη Γκάμπια. Ο ίδιος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι οι υγειονομικοί κανονισμοί στην Ινδία, ιδίως σε επίπεδο πολιτειών, είναι χαλαροί.

Η κυβέρνηση έχει συγκροτήσει μια επιτροπή τεσσάρων εμπειρογνωμόνων που θα συμβουλεύσει για περαιτέρω ενέργειες αφού «εξετάσει και αναλύσει τις αναφορές ανεπιθύμητων συμβάντων, την αιτιώδη σχέση και όλες τις σχετικές λεπτομέρειες που μοιράστηκε ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)».

Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ: «Θα έχετε αίμα στα χέρια σας», αν κάνετε πίσω στην αντιμετωπιση της πανδημίας

Οι ινδικοί νόμοι προβλέπουν φυλάκιση και πρόστιμα για την πώληση ψευδοφαρμάκων.

Ο Π.Ο.Υ. για τα σιρόπια

Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι η εργαστηριακή ανάλυση τεσσάρων προϊόντων Maiden – Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup και Magrip N Cold Syrup – έδειξε «απαράδεκτες» ποσότητες διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές και να οδηγήσουν σε οξεία νεφρική βλάβη.

Η διαιθυλενογλυκόλη και η αιθυλενογλυκόλη χρησιμοποιούνται ως φθηνότερη εναλλακτική λύση σε ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα αντί της γλυκερίνης, διαλύτη ή παράγοντα πήξης σε πολλά σιρόπια για το βήχα.

Η αστυνομία της Γκάμπια, σε προκαταρκτική έκθεση έρευνας την Τρίτη, ανέφερε ότι ο θάνατος 69 παιδιών από οξεία νεφρική βλάβη συνδέεται με τα σιρόπια βήχα που παρασκευάζονται στην Ινδία και εισάγονται μέσω της Atlantic Pharmaceuticals Company Limited.

Τα σιρόπια για το βήχα είχαν εγκριθεί για εξαγωγή μόνο στη Γκάμπια, σύμφωνα με την ινδική κυβέρνηση, αν και ο Π.Ο.Υ. λέει ότι μπορεί να έχουν φτάσει και αλλού μέσω της «μαύρης» αγοράς.

Η Ινδονησία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα διερευνήσει περιπτώσεις οξείας νεφρικής βλάβης που έχουν προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 20 παιδιών στην πρωτεύουσά της Τζακάρτα φέτος, αλλά ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με τα κρούσματα στη Γκάμπια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus