
Πρόοδος φαίνεται ότι σημειώνεται αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, κάτι το οποίο προέκυψε από τις σημερινές δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Μάλιστα, ο πρώτος ελπίζει ότι δε θα χρειαστεί να επιστρέψει η τελική απόφαση σε επίπεδο ηγετών, αλλά θα επιλυθεί στο επίπεδο των υπουργών Ενέργειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει οι διαφωνίες των κρατών-μελών για την ενεργειακή κρίση να επιλυθούν στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει το ζήτημα αυτό να γυρίσει και πάλι σε επίπεδο αρχηγών κρατών.
Τα λόγια του Βίλι Μπραντ
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τα λόγια του πρώην καγκελάριου Βίλι Μπράντ, ο οποίος σε ομιλία του το 1975 – όταν είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Παντείου – είχε θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.
Σημείωσε, ακόμη, ότι Ελλάδα και Γερμανία πρωτοστατούν σε έργα για την πράσινη μετάβαση, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο της Volkswagen στην Αστυπάλαια.
Διαβάστε επίσης: Alpha Bank: Πώς (και πόσο) επηρεάζουν οι τιμές του φυσικού αερίου τον πληθωρισμό
Από τη μεριά του, ο Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας ήταν εύστοχες, επισημαίνοντας την ανάγκη να πέσουν οι τιμές ενέργειες και να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στο ζήτημα αυτό. Εκτίμησε ότι οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ έχουν «πολλή δουλειά να κάνουν», ειδικά για να αποφύγουν τις ακραίες αυξήσεις τιμών στο φυσικό αέριο.
Ο καγκελάριος εξήρε τα προγράμματα που έχει δρομολογήσει η Ελλάδα για τις εισαγωγές αερίου, ενώ τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση και στις ΑΠΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίστηκαν οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. για τα μέτρα αντιμετώπισης των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας.
Όπως έκανε γνωστό μετά το τέλος της συνεδρίασης των 27 υπουργών ο Τσέχος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Τζόζεφ Σικέλα (η Τσεχία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.), οι υπουργοί συμφώνησαν μεν στην ανάγκη προμήθειας φυσικού αερίου από αξιόπιστους προμηθευτές, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την επιβολή πλαφόν στο TTF. «Η ανησυχία είναι πως θα βεβαιωθούμε ότι το πλαφόν δεν θα μας εμποδίσει στις εισαγωγές φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σικέλα.
Για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο φλέγον ζήτημα των πολεμικων αποζημιώσεων και ιδιαίτερα στο κατοχικό δάνειο, λέγοντας μάλιτα ότι τα «κενά μεταξύ μας υπάρχουν για να γεφυρώνονται».
Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει τον πόλεμο στο έδαφός της σημείωσε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Κύπρο.
Για τον Ερντογάν
«Ο Ερντογάν δηλητηριάζει με ψέματα τον λαό του κατά της Ελλάδας», «τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανένα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με το μεταναστευτικό, θέματα για τα οποία ενημέρωσε τον Όλαφ Σολτς.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η ιστορία δεν αλλάζει με παραχαραγμένους χάρτες». Στο μεταναστευτικό η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα, αποκρούοντας τις εισβολές των δουλεμπόρων και σώζοντας ζωές».
Αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα τη διεθνή νομιμότητα, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τουρκική επιθετική ρητορική. Με τη διεθνή νομιμότητα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μπορούμε να λύσουμε και τη μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε στον Όλαφ Σολτς ότι η Ελλάδα θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία του Βερολίνου αφού η Ελλάδα θέλει να έχει άποψη και λόγο στα της Λιβύης.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε η Τουρκία να επιλέξει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, της διεθνούς νομιμότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης.
«Από τη μεριά μου θα με βρουν πάντα έτοιμο να τείνω χείρα φιλίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Νέο μήνυμα στην Τουρκία, μετά τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», όπου διαμήνυσε πως «αμφισβήτηση κυριαρχίας από εταίρο του ΝΑΤΟ δεν είναι αποδεκτή», έστειλε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Σολτς υποστήριξε πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι γεμάτη δυνατότητες και αυτές οι ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιηθούν προς το συμφέρον όλων των γειτονικών χωρών. Αφού ο γερμανός καγκελάριος επεσήμανε πως οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν είναι σημαντικές μόνο για τις δύο χώρες (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία) αλλά για όλη την Ευρώπη και τη Βορειοατλαναντική Συμμαχία, τόνισε πως τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου.Μήνυμα Σολτς στην Τουρκία


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ