Με περισσότερες και πιο ισχυρές κεφαλαιακά τράπεζες που θα διεκδικήσουν το μερίδιο που τους αναλογεί από την πίτα των χρηματοδοτήσεων, θα βρει την ελληνική οικονομία το 2023, διευρύνοντας τις επιλογές νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η αλήθεια είναι ότι μετά τον αναπόφευκτο κύκλο συγκέντρωσης της περασμένης δεκαετίας, που ακολούθησε τη χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου, αλλά και την αποχώρηση σχεδόν όλων των ξένων ομίλων από τη χώρα, σχεδόν το 99% του εγχώριου τραπεζικού ενεργητικού μοιράστηκε σε 4 σχήματα.

Διαβάστε επίσης – Τράπεζες: Τα σχέδιά τους για τα καταθετικά επιτόκια

Με τον τρόπο αυτό διασώθηκε το σύνολο των καταθέσεων και διευκολύνθηκε ο μετασχηματισμός του συστήματος, προς την κατεύθυνση εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια και διαμόρφωσης ενός νέου μοντέλου παραγωγής εσόδων, ικανού να οδηγήσει τις τράπεζες ξανά σε βιώσιμη κερδοφορία.

Διαβάστε επίσης – Κατανάλωση: «Ξεστριμώχνονται» με πληρωμές σε δόσεις

Το εγχείρημα μέχρις στιγμής δείχνει πως έχει πετύχει. Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν σήμερα ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητα υπεραρκετή για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός είναι περιορισμένος.

Οι νέοι παίκτες

Η βελτίωση όμως των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας προσέλκυσε το ενδιαφέρον νέων παικτών που αποφάσισαν να τοποθετηθούν στον κλάδο, επενδύοντας σε μικρότερες τράπεζες.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για δημιουργία δύο νέων πόλων, της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, ενώ η Optima Bank που είναι απολύτως υγιής, επεκτείνεται με ταχύτητα στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη δημιουργία πιστωτικών ιδρυμάτων ευέλικτων και ικανών να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στο κοινό, να ανταποκριθούν στη ζήτηση για χρηματοδοτήσεις και εν τέλει να δημιουργήσουν αξία για τους μετόχους τους.

Χαρακτηριστικό αυτών των τάσεων είναι το παράδειγμα της Optima Bank, η οποία πέτυχε να εμφανίσει θετικό καθαρό αποτέλεσμα από τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της (χρήση 2021), ενώ ακόμη καλύτερες είναι οι επιδόσεις της το 2022.

Πρόκειται για μία τράπεζα με ενεργητικό 2,1 δισ. ευρώ και καταθέσεις άνω των 1,7 δισ. ευρώ, που συμμετέχει ενεργά σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο μάλιστα του επιχειρησιακού της σχεδιασμού για επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης, προχώρησε στην έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου ύψους 60 εκατ. ευρώ, που ενίσχυσε περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου

Σε μικρομεσαίο παίκτη που θα επικεντρωθεί στη διοχέτευση ρευστότητας κατά βάση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εξελιχθεί η Παγκρήτια Τράπεζα, μετά την επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό άνοιξε ο δρόμος για τη φιλική συγχώνευσή της με την Τράπεζα Χανίων και την απορρόφηση των εγχώριων εργασιών της HSBC, με την οποία υπάρχει ήδη συμφωνία.

Έτσι, θα δημιουργηθεί μία τράπεζα με ενεργητικό 5 δισ. ευρώ, ενισχυμένο πανελλαδικό αποτύπωμα και διαθέσιμα τα απαραίτητα καύσιμα για την εξυγίανση του ισολογισμού της και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της.

Στο προσκήνιο των εξελίξεων βρίσκεται και η Attica Bank, η οποία μετά τη συμφωνία των βασικών της μετόχων, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Ellington, βρίσκεται σε τροχιά νέας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η τράπεζα, με πλεονέκτημα το μεγάλο πελατολόγιό της μέσω των στοχευμένων συνεργασιών με φορείς επαγγελματικών ομάδων, έχει τις προοπτικές για ενίσχυση των μεριδίων της, σύμφωνα με αναλυτές που την παρακολουθούν.

Αρκεί να εκσυγχρονιστεί και να διαμορφώσει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, περισσότερο αποδοτικό.

Το ενεργητικό της ανέρχεται σήμερα σε 3,5 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα των δανείων προ προβλέψεων στα 1,65 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις στα επίπεδα των 2,8 δισ. ευρώ.

Ενεργή στην αγορά είναι και η μη συστημική τράπεζα Aegean Baltic Bank με ενεργητικό 1 δισ. ευρώ, δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16% και ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επί του συνολικού της χαρτοφυλακίου μόλις 1% στο τέλος του 2021.

Ειδικεύεται στον ναυτιλιακό τομέα και έχει σημαντική παρουσία ως διαχειριστής σε μεγάλα κοινοπρακτικά δάνεια στον κλάδο.

Ταυτόχρονα όμως έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της παρέχοντας τραπεζικά και επενδυτικά προϊόντα σε ευρύτερη πελατειακή κλίμακα.

Σήμερα το 10% των εργασιών της αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις κλάδων πέραν της ναυτιλίας και η επιδίωξη της διοίκησής της είναι να διευρύνει περαιτέρω τα επόμενα χρόνια αυτό το ποσοστό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις