Το πρωί της Τρίτης, ο Sam Bankman-Fried, ιδιοκτήτης του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, έστειλε στους υπαλλήλους του ένα θλιβερό μήνυμα.

«Συγγνώμη», τους είπε. «Τα θαλάσσωσα» («I’m sorry. I fucked up»)

Ο λόγος για το mea culpa: Η ανακοίνωσή του μισή ώρα νωρίτερα ότι ο μεγάλος αντίπαλος της FTX, Binance, σχεδίαζε να εξαγοράσει την κύρια πλατφόρμα συναλλαγών της για να τη σώσει από μια «κρίσης ρευστότητα». Ο ιδρυτής της Binance, Changpeng “CZ” Zhao, τον οποίο ο δισεκατομμυριούχος είχε κατηγορήσει για δολιοφθορά, θα ήταν τώρα ο Λευκός Ιππότης του.

Διαβάστε επίσης – Κρυπτονομίσματα: H συμφωνία της Binance με την FTX

Αλλαγή σχεδίων

Αυτό κράτησε για λίγο, καθώς λίγο αργότερα η Binance ανακοίνωσε ότι υποχωρεί από τα σχέδιά της για την απόκτηση του FTX, αφήνοντας την αυτοκρατορία κρυπτονομισμάτων του Sam Bankman-Fried στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η ανατροπή έρχεται μία ημέρα αφότου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao, ανακοίνωσε ότι η μεγαλύτερη εταιρεία κρυπτονομισμάτων στον κόσμο είχε συνάψει μια μη δεσμευτική συμφωνία για να αγοράσει τις επιχειρήσεις της FTX εκτός ΗΠΑ για ένα άγνωστο ποσό. Νωρίτερα φέτος, η FTX αποτιμήθηκε στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια από ιδιώτες επενδυτές.

Αμφότεροι οι ιδρυτές των δύο εταιρειών έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Twitter και μάλιστα ταυτόχρονα. «Για να προστατεύσουμε τους χρήστες, υπογράψαμε ένα μη δεσμευτικό LOI, σκοπεύοντας να αποκτήσουμε πλήρως το FTX.com και να βοηθήσουμε στην κάλυψη της κρίσης ρευστότητας», δήλωσε ο Changpeng Zhao, Διευθύνων Σύμβουλος της Binance. Οι όροι δεν αποκαλύφθηκαν.

Διαβάστε επίσης – Κρυπτονομίσματα: Γιατί τα εγκαταλείπουν οι Millenials

«Στην αρχή, η ελπίδα μας ήταν να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες της FTX », ανέφερε η Binance σε tweet την Τετάρτη. «Αλλά τα ζητήματα είναι πέρα ​​από τον έλεγχο ή την ικανότητά μας να βοηθήσουμε».

Αγωνιώδεις προσπάθειες

Το βράδυ της Δευτέρας, αντιμετωπίζοντας μια κρίση ρευστότητας, ο Bankman-Fried προσπαθούσε να συγκεντρώσει χρήματα από επενδυτές πριν πάει στην Binance, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος, που επικαλείται το CNBC. Ο Ζάο αρχικά συμφώνησε να παρέμβει, αλλά η εταιρεία του άλλαξε γρήγορα πορεία, επικαλούμενη αναφορές για «κακή διαχείριση κεφαλαίων πελατών και υποτιθέμενες έρευνες αμερικανικών υπηρεσιών».

Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο επόμενος στη σειρά για να αγοράσει την FTX. Ο Bankman-Fried είπε στους επενδυτές ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει έλλειμμα έως και 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από αιτήματα ανάληψης και χρειάζεται έκτακτη χρηματοδότηση, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Κίνδυνος χρεοκοπίας

Ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ είπε στους επενδυτές  ότι χωρίς μία άμεση ένεση ρευστότητας η εταιρεία θα αναγκαστεί να κηρύξει χρεοκοπία.

Η τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές πραγματοποιήθηκε λίγο πριν η Binance ανακοινώσει ότι θα αποσύρει την προσφορά εξαγοράς.

Ναυάγιο

To ναυάγιο της συμφωνίας Binance-FTX είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε μια συγκλονιστική κατάρρευση που συγκλόνισε τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων αυτή την εβδομάδα. Ο Bankman-Fried προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές μόλις τη Δευτέρα ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ήταν καλά. Αλλά αφού ο Zhao της Binance είπε δημόσια ότι η εταιρεία του πουλά τις συμμετοχές της στο εγγενές διακριτικό FTT της FTX, η πώληση συνεχίστηκε και η FTX δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να το σταματήσει.

Βουτιά στα κρυπτονομίσματα

Η είδηση για το ναυάγιο της συμφωνίας πλήττει την αγορά κρυπτονομισμάτων, με το bitcoin να βυθίζεται κατά 15% την Τετάρτη μετά από πτώση 13% την Τρίτη. Και πλέον διαπραγματεύεται κάτω από τα 16.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020. Το Ether, εν τω μεταξύ, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 30% τις τελευταίες δύο ημέρες και κοντεύει να πέσει κάτω από τα 1.000 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News