Στην κορύφωση του πληθωριστικού κύματος πλησιάζει η ζώνη του Ευρώ, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έντουαρντ Σκικλούνα, ο οποίος τονίζει ότι πιθανή ύφεση του πολέμου στην Ουκρανία πιθανότατα θα οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού ανόδου των τιμών.

«Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία αναφέρουν τη λέξη “ειρήνη”, όχι ότι (πρόκειται για κάτι που) θα συμβεί αύριο, αλλά το γεγονός ότι οι επενδυτές ακούνε αυτή τη λέξη, είναι από μόνο του ένα θετικό γεγονός», δήλωσε, μιλώντας την Πέμπτη στο CNBC, ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Στο 9,1% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Ο παράγοντας «Ουκρανία»

Όπως υπενθυμίζει το CNBC, Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να έχουν παροτρύνει την Ουκρανία να δείξει ότι είναι ανοικτή σε μια διπλωματική λύση όσον αφορά την πολεμική αναμέτρηση, ενώ και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε πέντε προϋποθέσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Ο τερματισμός της σύγκρουσης θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση των τιμών σε τομείς όπως τα τρόφιμα, με φόντο τη σχετική σταθερότητα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας.

Αβεβαιότητες και επιτόκια

Μιλώντας την Πέμπτη στο CNBC ο Σκικλούνα, που είναι παράλληλα και διοικητής της Τράπεζας της Μάλτας, προειδοποίησε πάντως ότι υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες ενώ η ΕΚΤ παραμένει εξαρτημένη από τα δεδομένα που συλλέγει.

Εξάλλου, παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν άλλη μία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο κατά 50 μονάδες βάσης, μετά τις αυξήσεις κατά 0,75% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο που έφεραν τον κύριο επιτόκιο της Τράπεζας από το αρνητικό έδαφος στο 1,5%.

Κατά τη συνέντευξή του στο CNBC, ο Σκικλούνα φάνηκε να συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της αγοράς, τονίζοντας ότι δεν βλέπει νέα αύξηση των επιτοκίων στο ύψος της προηγούμενης.

Όπως υπενθυμίζει το αμερικανικό δίκτυο, η Ευρωζώνη παλεύει με τον καλπάζοντα πληθωρισμό εδώ και περίπου έναν χρόνο. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο γενικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 3,4%, για να εκτοξευτεί στο ιστορικό υψηλό του 10,7% τον Οκτώβριο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή