Η Federal Reserve μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού των αυξήσεων επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως «υπαναχώρηση» στη δέσμευσή της για μείωση του πληθωρισμού, δήλωσε το μέλος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Γουόλερ.

Διαβάστε επίσης – Το εφιαλτικό σενάριο για μια κεντρική τράπεζα

Απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τη νομισματική πολιτική, σε μια οικονομική διάσκεψη που διοργανώθηκε από την UBS στην Αυστραλία, ο Γουόλερ υπογράμμισε ότι οι αγορές θα πρέπει να εστιάζουν στο προσοχή στο «τελικό σημείο» της αύξησης των επιτοκίων, όχι στον ρυθμό κάθε κίνησης: «Και αυτό το τελικό σημείο είναι πιθανότατα μακριά. Εξαρτάται από τον πληθωρισμό», τόνισε.

Διαβάστε επίσης – Γουόλερ-Fed: Αύξηση επιτοκίων μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός

«Είμαστε σε ένα σημείο που μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι ίσως θα πάμε σε πιο αργό ρυθμό», υπογράμμισε, αλλά «δεν χαλαρώνουμε… Σταματήστε να δίνετε προσοχή στον ρυθμό και αρχίστε να δίνετε προσοχή στο πού θα φτάσει το τελικό σημείο μέχρι να μειώσουμε τον πληθωρισμό».

Σύμφωνα με τον Γουόλερ η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού κατά 7,7% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο εξακολουθεί να είναι «τεράστια», και εκτίμησε ότι θα εξακολουθήσει να ανεβαίνει .

Ανησυχίες

Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο, κατέγραψε μεγαλύτερη μείωση από την αναμενόμενη.

Η εξέλιξη αυτή διατηρεί στο τραπέζι μία ακόμα, την πέμπτη κατά σειρά, αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Federal Reserve τον επόμενο μήνα.

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φωνές που καλούν τη Fed να ρίξει ρυθμούς, προκειμένου να αποφευχθεί μια απότομη προσγείωση, ή ακόμα και ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Η εκρηκτική αύξηση του κόστους ζωής έχει επιβαρύνει σημαντικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και η δυσαρέσκεια αυτή αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, αν και όχι στον βαθμό που ανέμεναν αρκετοί.

Το «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικανών, με συντριπτική νίκη και στα δύο σώματα δεν βρήκε τον δρόμο του και η αναμέτρηση εξελίσσεται σε θρίλερ.

Διαβάστε επίσης – Ανατροπή στις ζωές των Αμερικανών φέρνει ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή