Στην απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους από τα φορολογικά μέτρα που υποσχέθηκε ο προκάτοχός του Κουάσι Κουαρτένγκ τα οποία ξεσήκωσαν θύελλα στις αγορές και έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του συντηρητικού κόμματος θα προχωρήσει σήμερα ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ.

Οι επικείμενες ανακοινώσεις του νέου τσάρου της βρετανικής οικονομίας θα περιλαμβάνουν κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους των φορολογικών περικοπών που είχε εξαγγείλει ο Κουαρτένγκ -που ισοδυναμούσαν με τις μεγαλύτερες μειώσεις φόρων από τις αρχές της δεκαετίες του 1970- σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, μειώνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και ελαχιστοποιώντας το ύψος των περαιτέρω περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων που απαιτούνται για βιώσιμα δημόσια οικονομικά.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται ότι θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιοι φόροι θα αυξηθούν και πού θα γίνουν περικοπές δαπανών.

Ο Χαντ θα συναντηθεί μέσα στην ημέρα με τους συναρμόδιους υπουργούς με ζητούμενο νέους περιορισμούς δαπανών και να προχωρήσουν σε κοινή δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι σημερινές ανακοινώσεις έρχονται δυο εβδομάδες νωρίτερα από ό, τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο, στο πλαίσιο της μάχης που δίνει η Τρας για την πολιτική της επιβίωση, με φόντο τις πιέσεις που δέχεται από επιχειρηματικούς κύκλους και κορυφαία στελέχη να παραιτηθεί.

Ικανοποίηση από τις αγορές

Οι επενδυτές αποδέχθηκαν θετικά την αναμενόμενη στροφή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τρας. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο 4,065% από 4,317% στο κλείσιμο της Παρασκευής, σύμφωνα με το Tradeweb. Η λίρα ενισχύθηκε επίσης κατά 0,4% έναντι του δολαρίου στα 1,1258 δολάρια.

«Είναι συνέχεια της δήλωσης της πρωθυπουργού την Παρασκευή και των περαιτέρω συνεννοήσεων με τον υπουργό Οικονομικών μέσα στο σαββατοκύριακο, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη δημόσια οικονομική ανάπτυξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η αναταραχή που προηγήθηκε

Τα όσα ανακοίνωσε στις 23 Σεπτεμβρίου ο Κουαρτένγκ έπληξαν καίρια το κύρος της βρετανικής οικονομίας, καθώς και τη δημοτικότητα της κυβέρνησης. Οι επενδυτές προέβησαν σε εκτεταμένες πωλήσεις βρετανικών κρατικών ομολόγων από τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν ο προκάτοχος του Χαντ, ανακοίνωσε μια σειρά από μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές χωρίς να δημοσιεύσει μια σειρά ανεξάρτητων οικονομικών προβλέψεων.

Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις ανάγκασαν την Τράπεζα της Αγγλίας να προβεί σε επείγουσα παρέμβαση για την προστασία των συνταξιοδοτικών ταμείων, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος των ενυπόθηκων δανείων, κίνηση που όμως προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα οικονομικά των Βρετανών.

«Αυτό που πρόκειται να κάνω είναι να δείξω στις αγορές, στον κόσμο, και μάλιστα στους ανθρώπους που παρακολουθούν στην πατρίδα τους, ότι μπορούμε να λογοδοτήσουμε σωστά για κάθε δεκάρα των φορολογικών μας σχεδίων και των δαπανών μας», δήλωσε ο Χαντ στην τηλεόραση του BBC σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή