Για «πλήρη αποτυχία των εταιρικών ελέγχων» στην FTX κάνει λόγο ο νέος επικεφαλής του υπό κατάρρευση χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων, επικρίνοντας έντονα τη διοίκηση του Sam Bankman-Fried.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, o John Ray έβαλλε κατά του πρώην CEO της εταιρείας, λέγοντας ότι οι οικονομικές καταστάσεις δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες και ότι μια επιχείρηση που κάποτε αποτιμήθηκε στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια δεν είχε κανένα σημαντικό εσωτερικό έλεγχο.

Διαβάστε επίσης: FTX: «Μεγάλο λάθος» η αίτηση για πτώχευση, λέει ο Bankman-Fried

«Η χειρότερη περίπτωση εταιρικής αποτυχίας»

Ο John Ray III, δήλωσε σε δικαστήριο την Πέμπτη ότι η FTX είναι η χειρότερη περίπτωση εταιρικής αποτυχίας που έχει δει στην 40χρονη καριέρα του. «Ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω δει πλήρη αποτυχία των εταιρικών ελέγχων και απουσία αξιόπιστων οικονομικών πληροφοριώνσε τέτοιο βαθμό», επεσήμανε.

Διαβάστε επίσης: Μια κατάρρευση σε «απευθείας μετάδοση» – Τσουνάμι επιπτώσεων από την κρίση στην FTX

«Από τη διακυβευμένη ακεραιότητα των συστημάτων και την εσφαλμένη ρυθμιστική εποπτεία, μέχρι τη συγκέντρωση του ελέγχου στα χέρια μιας πολύ μικρής ομάδας άπειρων, μη εξειδικευμένων και δυνητικά επικίνδυνων ατόμων, η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου».

Επιπλέον, ο νέος CEO της FTX δήλωσε πως «ο Sam Bankman-Fried δεν έχει κανέναν ρόλο αυτή τη στιγμή στην FTX ή στην Alameda Research Ltd. και δεν μιλάει για λογαριασμό τους».

Τσουνάμι επιπτώσεων

Η υπόθεση της κατάρρευσης του ανταλλακτηρίου crypto FTX, προκαλεί ντόμινο εξελίξεων στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, με προειδοποιήσεις να εκφράζονται από άλλες εταιρείες του κλάδου και τους επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους.

Τελευταίες πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, αναφέρουν ότι οι αρχές στις ΗΠΑ και τις Μπαχάμες συζητούν το ενδεχόμενο να μεταφερθεί ο επικεφαλής της FΤΧ Sam Bankman-Fried στις ΗΠΑ για ανάκριση.

Οι συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων επιβολής του νόμου στις δύο χώρες έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς διερευνούν τον ρόλο του στην κατάρρευση της εταιρείας κρυπτονομισμάτων FTX. Ο Bankman-Fried συνεργάζεται με τις αρχές στις Μπαχάμες, είπε μία από τις πηγές.

Ένα εκατομμύριο τα «θύματα»

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν μέχρι στιγμής παρουσιαστεί στο δικαστήριο, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στην κατάρρευση…

Κατά την αίτηση της εταιρείας για υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα, η FTX έκανε λόγο για περισσότερους από 100.000 πιστωτές με αξιώσεις στην υπόθεση. Σε νέα επικαιροποιημένη αίτηση ωστόσο, οι δικηγόροι μίλησαν για πάνω από ένα εκατομμύριο πελάτες που είδαν τις τοποθετήσεις τους να εξανεμίζονται.

Οι αριθμοί αυτοί αποκαλύφθηκαν καθώς η FTX ζήτησε από εταιρείες του ομίλου να υποβάλουν έναν ενοποιημένο κατάλογο μεγάλων πιστωτών.

Μόνο στην Ιταλία, γράφει η Il Sole 24 Ore, η FTX είχε περίπου 100.000 πελάτες που τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο ίδιος ο SBF προσπαθεί ακόμα να συγκεντρώσει κεφάλαια για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών. Υποθέτοντας όμως ότι αυτό θα συμβεί, θα χρειαστεί να προχωρήσει η διαδικασία πτώχευσης που έχει ξεκινήσει.

Νέο κανόνι;

Σύμφωνα επίσης με την Wall Street Journal, ο δανειστής του κλάδου BlockFi ετοιμάζει μια πιθανή αίτηση πτώχευσης λόγω της «σημαντικής έκθεσής του» στο χρεοκοπημένο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης FTX.

Ο δανειστής διέψευσε τις φήμες ότι η πλειονότητα των περιουσιακών του στοιχείων διατηρούνταν στην FTX, αλλά αναγνώρισε τη Δευτέρα ότι εκτός από τις καταθέσεις στην πλατφόρμα, είχε ένα μη αναληφθέν πιστωτικό όριο από την FTX και υποχρεώσεις που της όφειλε η FTX.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News