Σε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στην Ιρλανδία προχωρούν εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας.

Οι μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας στις Meta, Twitter, Stripe και άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία» για το προσωπικό τους στο Δουβλίνο, ειδικά λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Στο 11,1% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Η «Silicon Valley της Ευρώπης»

Το επί δεκαετίες στοίχημα της Ιρλανδίας στον τομέα της πληροφορικής έχει αποδώσει σε επενδύσεις, θέσεις εργασίας και δισ. ευρώ σε φόρους που πληρώνουν οι πολυεθνικές εταιρείες. Το 12% των εργαζομένων στο Δουβλίνο απασχολούνται σε τεχνολογικούς κολοσσούς, σύμφωνα με την χρηματιστηριακή Davy Group.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Ακρίβεια και φτώχεια έφεραν… νωρίτερα τις χριστουγεννιάτικες αγορές

Οι επιδόσεις εταιρειών όπως το Twitter και το  Facebook συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας και τα έσοδα από την φορολογία των εταιρειών, παρά το γεγονός ότι ο βασικός συντελεστής της Ιρλανδίας για τις επιχειρήσεις είναι μόλις 12,5%, έχουν δώσει στην κυβέρνηση μία βαθιά δημοσιονομική ανάσα.

«Κάλεσμα Αφύπνισης»

Με τη Meta να απολύει το 13% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, τον Μασκ να μειώνει στο μισό προσωπικό του Twitter και την Stripe να απολύει το 14% των υπαλλήλων της, χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ιρλανδία θα βρεθούν στον «δρόμο».

Για ορισμένους όμως, η μικρότερη εξάρτηση από τον τεχνολογικό κλάδο μπορεί να προκαλέσει ανακούφιση μακροπρόθεσμα.

Οι απολύσεις αποτελούν «κάλεσμα αφύπνισης» από τις παρενέργειες της υπερβολικής εξάρτησης της Ιρλανδίας από τον τεχνολογικό κλάδο, σύμφωνα με αναλυτές.

«Η Ιρλανδία πόνταρε πραγματικά στο μέλλον της τεχνολογίας  σχεδόν εις βάρος όλων των άλλων», δήλωσε ο Mαρκ Ο’ Κόνελ, ιδρυτής της OCO Global. “Δεν είναι ευχάριστο για τους ανθρώπους που χάνουν τις δουλειές τους αλλά για άλλους τομείς που έχουν επισκιαστεί, νομίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπιστικά”,ανέφερε.

Ενδεχόμενη επιβράδυνση του εν λόγω κλάδου θα μπορούσε να μειώσει τις ανοδικές πιέσεις στους μισθούς, που τροφοδοτούνται από την τεράστια αύξηση της απασχόλησης στον συγκεκριμένο τομέα.

Η αγοραστική δύναμη του υψηλά αμειβόμενου τεχνολογικού προσωπικού έχει οδηγήσει σε άνοδο των ενοικίων, σε μία αγορά όπου η προσφορά κατοικιών ήταν ήδη υπό πίεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την απαγόρευσή του – Η νομική αμφισβήτηση
Διεθνή |

Η απαγόρευση του TikTok και η μεγάλη εικόνα - Το πρόβλημα των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

Οι πηγές πληροφόρησης των Αμερικανών έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά - Tο πρόβλημα αναδείχθηκε ξανά με το TikTok, ωστόσο είναι κάτι που ξεπερνά κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης