Αλλαγή πλεύσης στην πολιτική της Federal Reserve βλέπουν οι οικονομικοί αναλυτές, οι οποίοι πλέον θεωρούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα υποχωρήσει τον Δεκέμβριο σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ξεκινώντας παράλληλα μια πιο μακρά περίοδο αυστηρής νομισματικής πολιτικής, με το τελικό επιτόκιο να φτάνει σε πιο ψηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι ο στις ΗΠΑ έπεσε απροσδόκητα κάτω από το 8% τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας τις ήδη καθιερωμένες προσδοκίες της αγοράς ότι η Fed θα προχωρήσει σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης.

Διαβάστε επίσης – «Ήπια ύφεση» στις ΗΠΑ βλέπει η JP Morgan

Η στροφή στην πολιτική

Ωστόσο, η τελευταία δημοσκόπηση του Reuters δείχνει ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος είναι ελαφρώς υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν πριν από έναν μήνα, υποδηλώνοντας ότι ο κύκλος της αύξησης του κόστους δανεισμού δεν έχει κλείσει ακόμα.

Διαβάστε επίσης – Πατάει «φρένο» στα επιτόκια η Fed; «Σημασία δεν έχει ο ρυθμός αλλά το πού θα φτάσουν

Σύμφωνα με 78 από τους 84 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters στις 14-17 Νοεμβρίου, η Fed πρόκειται να αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο εύρος 4,25%-4,50% στη συνεδρίαση της 13-14 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης – Κεντρικές Τράπεζες: Στροφή σε πιο ήπιες αυξήσεις επιτοκίων

Ωστόσο, 16 από τους 28 ερωτηθέντες σε μια πρόσθετη ερώτηση είπαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν τα ποσοστά να κορυφωθούν υψηλότερα και αργότερα από ό,τι αναμένουν τώρα, με άλλους τέσσερις να λένε υψηλότερα και νωρίτερα. Οι υπόλοιποι είπαν ότι θα ήταν χαμηλότερα και νωρίτερα.

Κορύφωση του πληθωρισμού

«Ενώ οι αγορές επικεντρώνονται στην κορύφωση του πληθωρισμού, οι υποκείμενες τάσεις πληθωρισμού είναι επίμονες. Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να συνεχίσει να αυξάνει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων εντός του επόμενου έτους και πέρα ​​από τα αναμενόμενα επί του παρόντος επίπεδα», δήλωσε ο Philip Marey, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής των ΗΠΑ στη Rabobank.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων, 18 από τους 29, είπε επίσης ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν ότι οι αυξήσεις των τιμών θα ήταν μεγαλύτερες από ό,τι περίμεναν τους επόμενους έξι μήνες.

Ο πιο επιθετικός κύκλος σύσφιξης των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών έφερε μαζί του 60% πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, περίπου παρόμοια με την έρευνα του περασμένου μήνα.

Ενώ 22 από τους 30 οικονομολόγους δήλωσαν ότι η ύφεση θα είναι πιθανότατα ρηχή – η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί μόλις 0,4% το επόμενο έτος στο σύνολό της – οι φόβοι για βαθύτερη ύφεση έχουν ωθήσει τις εταιρείες να περικόψουν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Το ποσοστό ανεργίας αναμενόταν να αυξηθεί από το σημερινό 3,7% στο 4,6% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους -με την υψηλότερη πρόβλεψη στο 5,9%- και κατά μέσο όρο 4,8% το 2024, πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες υφέσεις. Οι προβλέψεις για το ποσοστό ανεργίας ήταν σε γενικές γραμμές υψηλότερες σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του προηγούμενου μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή