Το Δουβλίνο, η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, όπου το Twitter έχει ένα γραφείο με περίπου 500 υπαλλήλους, βρίσκεται εν μέσω μιας στεγαστικής κρίσης που οφείλεται στη χρόνια έλλειψη νέων κατοικιών και στη μαζική έξοδο ιδιωτών ιδιοκτητών. Οι τιμές πρόσφατα ξεπέρασαν το υψηλότερο σημείο που έφτασαν το 2007, λίγο πριν από ένα οικονομικό κραχ που σχεδόν χρεοκόπησε τη χώρα.

Διαβάστε επίσης – Twitter: Επονται νέες απολύσεις από τη Δευτέρα

Η εντολή του Μασκ για δια ζώσης εργασίας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να μετακομίσουν απλώς στο Δουβλίνο και να αρχίσουν να εργάζονται από το γραφείο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter διευκρίνισε σε ένα tweet ότι οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να εργάζονται από το σπίτι για λόγους υλικοτεχνικής υποστήριξης, προσωπικών θεμάτων ή «αν ο διευθυντής τους εγγυάται την αριστεία».

Διαβάστε επίσης – Γιατί ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο κοιμάται στο πάτωμα του γραφείου του

Αν και το προσωπικό στο γραφείο του Twitter του Δουβλίνου έχει συρρικνωθεί κατά περίπου το ένα τρίτο μετά την πρόσφατη έξοδο, η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει υπογραμμίζει ένα αυξανόμενο πρόβλημα για την ιρλανδική οικονομία καθώς αντιμετωπίζει την προοπτική της ύφεσης. Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, το Δουβλίνο γνώρισε άνθηση τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας ελκυστικές συνθήκες για τις μεγάλες εταιρείες να δημιουργήσουν μεγάλα γραφεία. Η πόλη των 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων θα χάσει γρήγορα τα πλεονεκτήματά της εάν δεν μπορεί να προσφέρει στέγη σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να επαναφέρουν τους υπαλλήλους στη δουλειά.

«Ακόμα κι αν κάποιος έχει τα χρήματα για να νοικιάσει, δεν μπορεί να νοικιάσει», σχολίασε ο Stephen Kinsella, καθηγητής Οικονομικών και Προϊστάμενος Τμήματος στο Πανεπιστήμιο του Limerick. «Αυτός είναι ένας συστημικός κίνδυνος».

Οι εταιρείες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους

Ορισμένες μεγάλες διεθνείς εταιρείες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Μια εταιρεία που συνδέεται με την Goldman Sachs Group Inc, η οποία μετέφερε την ευρωπαϊκή δραστηριότητα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στο Δουβλίνο μετά το Brexit, θέλει να κατασκευάσει σχεδόν 1.000 διαμερίσματα σε χώρο στάθμευσης εμπορικού κέντρου στο Βορειοδυτικό Δουβλίνο αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ (415 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την Sunday Times. Ο επενδυτικός βραχίονας της Ikea έχει δεσμεύσει 100 εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη περισσότερων από 250 κοινωνικών κατοικιών.

Λίγο κάτω από 1.200 ακίνητα ήταν διαθέσιμα προς ενοικίαση σε ολόκληρη την Ιρλανδία στον ιστότοπο δημοφιλών καταχωρήσεων daft.ie από τις 18 Νοεμβρίου. Την 1η Αυγούστου ο αριθμός ήταν λίγο πάνω από 700 — το ένα πέμπτο του μέσου όρου από το 2015-2019. Το μέσο μίσθωμα αυξήθηκε 12,6% στα 1.618 ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα το δεύτερο τρίμηνο. Αυτή ήταν η υψηλότερη αύξηση από έτος σε έτος τουλάχιστον από το 2005.

Το Δουβλίνο είναι γνωστό για τις στεγαστικές κρίσεις, αλλά αυτή είναι πολύ διαφορετική από την έκρηξη της λεγόμενης φούσκας της Κέλτικης Τίγρης το 2008. Τότε ήταν όλα σχετικά με την υπερπροσφορά και τη μη βιώσιμη πίστωση. Αυτή τη φορά το πρόβλημα είναι ότι απλά δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για να καλύψουν τη ζήτηση.

Ο αριθμός των ιδιωτών ιδιοκτητών που εξήλθαν από την αγορά διπλασιάστηκε το δεύτερο τρίμηνο από πέρυσι, καθώς οι αυξανόμενες τιμές των ακινήτων, τα ανώτατα όρια ενοικίων και η προοπτική υψηλότερων πληρωμών στεγαστικών δανείων καθιστούσαν ολοένα και λιγότερο ελκυστική την εκμίσθωση ακινήτου.

Εν τω μεταξύ, ο πληθυσμός της Ιρλανδίας αυξάνεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ωθήσει το κόστος των οικοδομικών υλικών, μειώνοντας τα κίνητρα για τους κατασκευαστές και τους ιδιοκτήτες γης. Η δραστηριότητα σε οικιστικά έργα μειώθηκε σε τέσσερις από τους τελευταίους πέντε μήνες, σύμφωνα με έκθεση της BNP Paribas Construction PMI που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή