Επιλεκτικά, αλλά και με μεγάλη επιφύλαξη, κινήθηκαν σήμερα οι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις περισσότερες εντολές να αναλώνονται στην ανακοπή της διήμερης πτωτικής πορείας και στην επιβεβαίωση των επιπέδων. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,53% στις 911,91 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 60 εκατ. ευρώ.

Η οικονομία προηγείται της αγοράς

Ναι μεν αντίδραση σήμερα στο ΧΑ… αλλά χωρίς να πείσει ιδιαίτερα για την προθυμία των αγοραστών να προσθέσουν ρίσκο σε μια αγορά που προσπαθεί να βρει το βηματισμό της πάνω από τις 900 μονάδες, χωρίς να χάσει και πάλι αυτό το κρίσιμο επίπεδο. Άλλωστε, και το διεθνές κλίμα δεν είναι υποστηρικτικό, με την ελληνική αγορά, όπως και οι υπόλοιπες στην Ευρώπη, να προσπαθεί να διαγνώσει το κατά πόσο η Κίνα είναι διατεθειμένη να μην προχωρήσει στα αυστηρά lockdown που υπαγορεύει η πολιτική του μηδενικού Covid, προκειμένου να δει εάν θα υπάρξει νέα αναταραχή στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, άρα και επιδείνωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Σταθεροποιητικές τάσειςΤην ίδια ώρα, η αγορά αναζητά τα μηνύματα του συνεδρίου της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, όπου ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία ακολουθεί υγιή πορεία, ενώ οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας. Το roadshow θα συνεχιστεί σήμερα για δεύτερη ημέρα, με τη συμμετοχή όμως των επενδυτών να είναι σχετικά χαμηλότερη από άλλες φορές.Είναι από τις λίγες φορές ιστορικά που η οικονομία προηγείται της αγοράς, καθώς όλο και πιο συχνές είναι οι αναφορές των ξένων αναλυτών για το πόσο ισχυρή είναι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Ωστόσο, αυτό που συγκρατεί την αγορά είναι οι προοπτικές του 2023, καθώς εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1% με 1,5%, την ώρα που η χώρα θα έχει να διαχειριστεί και τις εκλογές με απλή αναλογική.Έτσι, όπως διαπιστώνει και η Morgan Stanley, παρά την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, τα μεγάλα discounts των μετοχών παραμένουν. Σε σχέση με την Ευρώπη, η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά υψηλά discounts: 38% σε όρους P/E και 34% σε όρους μερισματικής απόδοσης. Σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, επικρατεί η ίδια τάση (33% στο P/E και 39% στη μερισματική απόδοση).

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, τα Ελληνικά Πετρέλαια ξεχώρισαν με το +3,50%, όπως και οι Motor Oil, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ με τα κέρδη τους. Ανοδικά έκλεισαν οι Titan, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Quest, Jumbo, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και Εθνική, ενώ πτωτικά οι Λάμδα, Coca Cola, Πειραιώς και ΕΛΧΑ. Βιοχάλκο και ΟΤΕ δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, κλείνοντας στο -1,07% και -1,47% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών