Ο ρωσικός τεχνολογικός κολοσσός Yandex, που κάποτε θεωρείτο ως σύμβολο για την ψηφιακή οικονομία της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι αναδιοργανώνει τις δραστηριότητές του, και επιδιώκει να κόψει τους δεσμούς του με το Κρεμλίνο.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από μήνες εσωτερικής αναταραχής, με τα στελέχη να αποχωρούν και τις μετοχές της εταιρείας να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

«Αυτοί είναι εξαιρετικά δύσκολοι καιροί», δήλωσε ο John Boynton, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Yandex.

Διαβάστε επίσης – Με τον καιρό οι δυτικές κυρώσεις θα βλάψουν την οικονομία της Ρωσίας

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό ιστότοπο ειδήσεων The Bell , ο οποίος ήταν ο πρώτος που έκανε αναφορά για την αναδιοργάνωση, η μητρική εταιρεία της Yandex, η οποία έχει την έδρα της στην Ολλανδία, θα χάσει την ιδιοκτησία και τον έλεγχο όλων των επιχειρήσεων του Ομίλου Yandex. Μια νέα ρωσική εταιρεία θα αναλάβει αυτές τις λειτουργίες, με νέο διοικητικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Aleksei Kudrin, μακροχρόνιο έμπιστο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επί του παρόντος ηγείται του Επιμελητηρίου Ελέγχου, μιας κυβερνητικής δημοσιονομικής εποπτείας.

Η συνάντηση με τον Πούτιν

Η The Bell έγραψε ότι ο Kudrin συναντήθηκε με τον Πούτιν στις 25 Νοεμβρίου και ότι ο Kudrin θα λάβει το 5 τοις εκατό των μετοχών στην πρόσφατα αναδιοργανωμένη οντότητα. Στις 25 Νοεμβρίου, ώρες πριν από τη δήλωση της εταιρείας, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ανέφερε ότι ο Κούντριν σκόπευε να εγκαταλείψει το Επιμελητήριο Ελέγχου πριν από το τέλος του έτους και να ενταχθεί στην Yandex.

Η συμφωνία καλούσε επίσης τον Βλαντιμίρ Ποτάνιν, έναν δισεκατομμυριούχο ολιγάρχη του οποίου η περιουσία προέρχεται από την ιδιοκτησία του γίγαντα των μετάλλων Norilsk Nickel, να λάβει θέση μειοψηφίας, ανέφερε η The Bell.

Στην ανακοίνωσή της, η Yandex είπε ότι «έχει ξεκινήσει μια στρατηγική διαδικασία για την επανεξέταση των επιλογών για την αναδιάρθρωση της ιδιοκτησίας και της διακυβέρνησης του ομίλου υπό το φως του τρέχοντος γεωπολιτικού περιβάλλοντος».

«Το διοικητικό συμβούλιο αναμένει ότι η Yandex NV θα μετονομαστεί σε εύθετο χρόνο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι μέτοχοι πρέπει να εγκρίνουν τυχόν εταιρικές αλλαγές.

Αποχωρήσεις στελεχών

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, ο ιδρυτής Arkady Volozh, ο οποίος εγκατέλειψε τη Ρωσία μετά την εισβολή και τώρα ζει στο Ισραήλ, θα διατηρήσει ορισμένα δικαιώματα αδειοδότησης για την ανάπτυξη επιχειρήσεων που προέρχονται από τη Yandex εκτός Ρωσίας.

Συνδυάζοντας τις Google, Uber, PayPal, Bolt, Amazon και μυριάδες άλλες διαδικτυακές επιχειρήσεις, η Yandex ήταν η κυρίαρχη εταιρεία τεχνολογίας στη Ρωσία, απασχολώντας χιλιάδες μηχανικούς, προγραμματιστές και σχεδιαστές στα μεγάλα τμήματα της.

Η μηχανή αναζήτησης του Yandex και η κύρια σελίδα ειδήσεων, το Yandex News, ήταν οι κυρίαρχες πύλες που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι για την αναζήτηση ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου. Ωστόσο, η εταιρεία άρχισε να τροποποιεί τους αλγόριθμούς της για να κατευθύνει τις αναζητήσεις προς τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κατά την περίοδο της εισβολής.

Στις 7 Μαρτίου, δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μια εβδομάδα αργότερα, ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής παραιτήθηκε, μετά από κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Βόλοζ παραιτήθηκε τον Ιούνιο μετά από κυρώσεις της ΕΕ.

Τον Αύγουστο, η εταιρεία ανακοίνωσε την πώληση του Yandex News και μιας άλλης πύλης ψυχαγωγίας που ονομάζεται Yandex Zen στη VK, την κυρίαρχη εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης της Ρωσίας, της οποίας ο έλεγχος πωλήθηκε σε σύμμαχο του Πούτιν στα τέλη του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία