Aπώλειες ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο ο ρωσικός διαδικτυακός όμιλος Yandex και αναγνώρισε ότι τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται μετά την αποστολή στρατευμάτων της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, η διαπραγμάτευση της μετοχής της ανεστάλη στον αμερικανικό Nasdaq με την εταιρεία να προειδοποιεί από τον περασμένο μήνα ότι δεν έχει επαρκή κεφάλαια για να εξυπηρετήσει μέρος του χρέους της. Μάλιστα είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε εισαγωγή σε άλλο διεθνές χρηματιστήριο.
Η διοίκηση της Yandex απέδωσε τις ζημιές ύψους 8,1 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (110 εκατομμύρια δολάρια) σε γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, αλλά πρόσθεσε ότι οι «γεωπολιτικές εξελίξεις» έκτοτε έπληξαν ορισμένες από τις δραστηριότητές της. Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο κατά της Ρωσίας, αν και η ίδια η Yandex δεν έχει στοχοποιηθεί.
Αντίκτυπος από τις «γεωπολιτικές εξελίξεις»
«Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες του πρώτου τριμήνου, ορισμένες από τις δραστηριότητές μας επηρεάστηκαν αρνητικά από τον αντίκτυπο των γεωπολιτικών εξελίξεων, κάτι που αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματά μας για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο».
Η Yandex έχει επισημαίνει ότι η βασική διαφημιστική της δραστηριότητα, καθώς και τα τμήματα του ride-hailing και του e-commerce, ενδέχεται να πληγούν σοβαρά από τις συνέπειες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και απέσυρε το guidance για το 2022 την περασμένη εβδομάδα.
«Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να διευθετηθούν συναλλαγές μεταξύ των μετόχων που απέκτησαν τις μετοχές μας στον Nasdaq και των επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας», ανέφερε.
«Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε εναλλακτικές επιλογές προκειμένου να παρέχουμε στους μετόχους μας τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται τις μετοχές μας, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου τις εισαγωγής σε άλλο διεθνές χρηματιστήριο σε εύθετο χρόνο».
Οι τριμηνιαίες απώλειες ήταν ελαφρώς μεγαλύτερες από τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα των 8 δισεκατομμυρίων ρουβλίων που πραγματοποίησε η Yandex για ολόκληρο το 2021.
Τα έσοδα για το τρίμηνο ανήλθαν σε 106 δισεκατομμύρια ρούβλια, αυξημένα κατά 45% σε ετήσια βάση. Η μετοχή της εταιρείας που είναι εισηγμένη στη Μόσχα αυξήθηκε περισσότερο από 10% στην ημέρα.
Latest News
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία