Μπορεί να προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν να αποτρέψουν την πτωτική πορεία οι δείκτες στη Wall Street  σήμερα, καθώς τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για τη αύξηση των τιμών παραγωγού συντήρησαν τις ανησυχίες για τα περιθώρια μικρότερης αύξησης του επιτοκίου από τη Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,91% στις 33.475 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,73% στις 3.934 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,70% στις 11.004 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Υψηλότερα από το αναμενόμενο οι τιμές παραγωγού

Μπορεί στη χθεσινή συνεδρίαση η Wall Street να άρχισε μια προσπάθεια να αντιδράσει σήμερα αυτή έπεσε στο κενό, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας οι τρεις βασικοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες, με τον Dow να κλείνει τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Σεπτέμβριο. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 3,4%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση άνω του 4%. Ο Dow έχασε 2,8%.

Σε επίπεδο τίτλων, μετοχές της Lululemon υποχωρούν περισσότερο από 6%, αφού η εταιρεία έδωσε μια ασθενέστερη του αναμενόμενου προοπτική για το τέταρτο τρίμηνο.

Πληθωρισμός και επιτόκια

Η ανακοίνωση για τον δείκτη τιμών παραγωγού του Νοεμβρίου έδειξε αύξηση των τιμών χονδρικής κατά 0,3% τον περασμένο μήνα και 7,4% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας την εκτιμώμενη αύξηση κατά 0,2%. Και αυτό το μέγεθος πυροδοτεί εκ νέου τις ανησυχίες για τη μετακύλιση της αύξησης στις τελικές τιμές καταναλωτή, άρα και στον πληθωρισμό.

«Η χρηματιστηριακή αγορά έχει συνδεθεί πραγματικά τόσο πολύ με τον πληθωρισμό φέτος και είναι πιθανό να συνεχίσει να εξαρτάται από τον πληθωρισμό”, δήλωσε η Courtney Garcia, ανώτερη σύμβουλος στην Payne Capital Management, σχολιάζοντας την αντίδραση της Wall Street με κάθε στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει τις τιμές καταναλωτή.

Την επόμενη εβδομάδα, μια ακόμη ανακοίνωση του πληθωρισμού και η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή της εστίασης. Η έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Νοεμβρίου που αναμένεται στις 13 Δεκεμβρίου θα δείξει περαιτέρω αν ο δείκτης υποχωρεί.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να αποφασίσει μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αλλά εάν ο πληθωρισμός δεν συνεχίσει να υποχωρεί ενδεχομένως να συνεχίσει τις αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, εκτός των τιμών παραγωγού, οι καταναλωτές έγιναν πιο αισιόδοξοι για την οικονομία και λιγότερο ανήσυχοι για τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Ο δείκτης αυξήθηκε στο 59,1 για το μήνα, από 56,8 το Νοέμβριο και πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για 56,5. Βέβαια, ο δείκτης παραμένει πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο του προηγούμενου έτους (70,6), το οποίο ήταν κατά 16,3% υψηλότερο από την τρέχουσα μέτρηση.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι προσδοκίες ενός έτους υποχώρησαν στο 4,6% από 4,9% για τη χαμηλότερη μέτρηση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Οι πενταετείς προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν αμετάβλητες στο 3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street