Η Αγγλία θα φτάσει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου, αλλά θα χάσει από την Αργεντινή.

Αυτό υποστηρίζει ένας οικονομολόγος ο οποίος κατάφερε να προβλέψει σωστά τους νικητές των μουντιάλ του 2014 και 2018.

Διαβάστε επίσης: Προβλέψεις για την προημιτελική φάση του Μουντιάλ 2022

Το μοντέλο του Γιόακιμ Κλίμεντ

Πρόκειται, όπως σημειώνει το Bloomberg, για τον Γιόακιμ Κλίμεντ, αναλυτή επενδύσεων στη Liberum Capital ο οποίος ήδη από τον Σεπτέμβριο προέβη σε εκτιμήσεις για την εξέλιξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου – αν και, όπως επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο, ο ίδιος «ίδρωσε πολύ» βλέποντας τη Σαουδική Αραβία να επικρατεί επί της Αργεντινής στη φάση των ομίλων.

Για να προβλέψει τους νικητές, ο Κλίμεντ χρησιμοποιεί ένα μοντέλο που βασίζεται σε τέσσερις παράγοντες: Το κλίμα, το μέγεθος του πληθυσμού, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και την κουλτούρα. Οι καλύτερες επιδόσεις αφορούν τις θερμότερες χώρες, όπου το ποδόσφαιρο μπορεί να παίζεται όλο το χρόνο, έχουν μεγάλο πληθυσμό, υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και πληθυσμό που του αρέσει το ποδόσφαιρο.

Η αμφισβήτηση

Υπάρχουν όμως τρεις χώρες που θέτουν υπό αμφισβήτηση το μοντέλο του: Η Ινδία, η Κίνα και οι Κάτω Χώρες. Όμως ο Κλίμεντ ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει να δημιουργήσει ένα πραγματικά λειτουργικό μοντέλο περόβλεψης, αλλά περισσότερο να σατιρίσει την «ύβρη» των οικονομολόγων που θεωρούν ότι μπορούν «να προβλέψουν τα πάντα».

Επιστρέφοντας στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Κλίμντ σημειώνει ότι ήταν πιο δύσκολο σε σχέση με άλλες χρονιές να γίνουν προβλέψεις, λόγω του ότι η διοργάνωση διεξάγεται χειμώνα.

Έχουν υπάρξει και άλλες μέθοδοι πρόβλεψης του νικητή, όπως ο υπολογισμός της συλλογικής αξίας των παικτών μιας ομάδας. Όμως δεν θεωρούνται τόσο αξιόπιστες όσο η εξέταση των βασικών παραγόντων που οδηγούν στην επιτυχία. «Είμαι λίγο επιφυλακτικός σχετικά με τη χρήση της συλλογικής αξίας των παικτών, επειδή η Premier League έχει πολύ περισσότερα χρήματα στη διάθεσή της και μπορεί να πληρώσει πολύ περισσότερα για τους παίκτες», δήλωσε ο Κλίμεντ, ο οποίος ξεκαθάρισε: «Τα καλά νέα για τους οπαδούς της Αγγλίας είναι ότι η Αγγλία θα περάσει στον τελικό. Τα κακά νέα είναι ότι θα χάσουν αυτόν τον τελικό.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να συνεργαστούν όλοι ώστε ο τελικός να διαφημίσει την Ελλάδα μας»
Business of Sport |

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να συνεργαστούν όλοι ώστε ο τελικός να διαφημίσει την Ελλάδα μας»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε για την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League. Όλοι θα πρέπει να συνεργαστούν για να γίνει ένα σπουδαίο παιχνίδι που θα διαφημίσει την Ελλάδα