
«Ακόμη και αν οι μάχες τελειώσουν, δεν θα επιστρέψουμε σε κάποιου είδους κανονική, φιλική σχέση με τη Ρωσία. Η εμπιστοσύνη έχει καταστραφεί.»
Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στην εκπομπή Hadley Gamble του CNBC στις Βρυξέλλες. «Νομίζω ότι ο πόλεμος θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες για τη σχέση με τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ: Ποιος θα διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ – Τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Δύση προσπάθησε να χτίσει γέφυρες με τη Ρωσία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά η όποια εμπιστοσύνη δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια καταστράφηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Το ΝΑΤΟ προσπαθούσε επί δεκαετίες να αναπτύξει μια καλύτερη, πιο εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δημιουργήσαμε θεσμούς [όπως το] Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, όταν ήμουν πρωθυπουργός της Νορβηγίας θυμάμαι ότι ο πρόεδρος Πούτιν συμμετείχε στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ … οπότε αυτή ήταν μια διαφορετική εποχή που εργαστήκαμε για μια καλύτερη σχέση. Η Ρωσία απομακρύνθηκε από όλα αυτά», δήλωσε.
Μαίνονται οι μάχες
Όπως σχολιάζει το CNBC, τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ έρχονται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, παρά τις προσδοκίες ορισμένων δυτικών αναλυτών ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία θα μπορούσαν να αναζητήσουν μια ανάπαυλα στις μάχες για να ανασυνταχθούν πριν ξεκινήσουν νέες αντεπιθέσεις την άνοιξη.
Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει, ωστόσο, με τις μάχες να είναι έντονες στην ανατολική Ουκρανία και τις επιδρομές με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη να συνεχίζουν να πλήττουν ουκρανικά χωριά, πόλεις και κωμοπόλεις στα νότια και ανατολικά της χώρας.
Η Ρωσία συνεχίζει επίσης να σφυροκοπεί τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας με καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες- οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών το Σάββατο άφησαν χωρίς ρεύμα, για παράδειγμα, 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους στην πόλη-λιμάνι της Οδησσού.
Άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα ότι η λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια «μακρά διαδικασία». Η Ρωσία επιμένει ότι στόχος της είναι να «απελευθερώσει» περιοχές (το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία και τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια στο νότο) που «προσάρτησε» μονομερώς και παράνομα μετά από εξαναγκαστικά δημοψηφίσματα για το αν θα ενταχθούν στη Ρωσία.
Κόλαση στην ανατολική Ουκρανία
Η Ουκρανία δεν έχει επίσης δείξει σημάδια παραίτησης, καθώς προσπαθεί να αξιοποιήσει τη δυναμική που της επέτρεψε να απελευθερώσει τμήματα του Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και της Χερσώνας στα νότια. Στα ανατολικά, ιδίως στο Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, οι σύρραξη έχει μετατραπεί σε μια επίγεια κόλαση και για τις δύο πλευρές, καθώς οι στρατοί τους έχουν σκάψει δίκτυα χαρακωμάτων σε ένα κατεστραμμένο τοπίο που θυμίζει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Στόλτενμπεργκ επέμεινε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να σταματήσει ανά πάσα στιγμή αν η Ρωσία επέλεγε να τερματίσει τις εχθροπραξίες.
«Μπορούν [οι Ρώσοι] να κάνουν όπως έκαναν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μπορούν να επιλέξουν την ειρήνη, να επιλέξουν τη συνεργασία, να επιλέξουν να εμπιστεύονται τους γείτονές τους αντί να είναι πάντα τόσο επιθετικές και να απειλούν τους γείτονες, όπως έκανε η Ρωσία ξανά και ξανά εναντίον της Γεωργίας, εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια